(INTERVIU) Andrei Năstase: „Să ne comportam ca niște adevărați oameni politici europeni și atunci vom reuși să ne salvăm țara din ghearele mafiei”

(INTERVIU) Andrei Năstase: „Să ne comportam ca niște adevărați oameni politici europeni și atunci vom reuși să ne salvăm țara din ghearele mafiei”

În cadrul unui interviu acordat pentru www.oficial.md, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a vorbit despre cum s-au schimbat lucrurile la capitolul creștere economică, în ce măsură crede că partenerii de dezvoltare sunt conștienți de starea reală de lucruri din Republica Moldova, dacă sunt utile protestele la care recurg, dar și care este miza protestelor următoare, ce se va întâmpla dacă Platforma DA vine la guvernare, cum stau lucrurile în ceea ce ține de combaterea corupției, dar și de ce PDA este împotriva schimbării sistemului electoral.

O: Domnule Năstase, ați afirmat în repetate rânduri că una din cauzele exodului populației din Republica Moldova este capturarea statului cu toate instituțiile statului, inclusiv cele de drept. În ce măsura acest fapt afectează economia țării?

A.N.: De curând am terminat un nou șir de Întâlniri ale Speranței cu oameni din toate zonele țării. Am constatat că, în loc să stimuleze asanarea mediului de afaceri, să sprijine patentarii, afacerile de familie, cele mici si mijlocii, producătorii autohtoni, investitorii generatori de locuri de muncă şi salarii decente, guvernarea îi sufocă prin controale fiscale, prin impozite și taxe exagerate. Oamenii nu mai au cui se jelui și plânge. Orice încercare de a se apăra este curmată de o justiție coruptă și aservită regimului politico-mafiot.

Capturarea procuraturii si justiției, a mass-media, furtul zecilor de miliarde de lei și spălătoria de 30 de miliarde de dolari ale mafiei rusești, produsă în paralel cu atacurile radier asupra investitorilor străini si autohtoni, persecutarea lor penală au făcut ca business-ul mare să-și mute locul dincolo de granițele R. Moldova, iar moldovenii să fie nevoiți să plece în căutarea siguranței personale și a locurilor de muncă în afară, departe de casele lor și mormintele înaintașilor.

O: Dar guvernul Filip raportează o creștere economică semnificativă. Cum s-au schimbat lucrurile în ultima perioadă?

A.N.: Și în Oceania lui George Orwell era exact la fel. Creștere peste creștere!  În realitate, după un an de guvernare Filip-Plahotniuc, avem cu 74 000 de contribuabili mai puțini! Televiziunile regimului mint oamenii cu majorarea de pensii cu 37%, care abia de sunt indexate cu 6,8 la sută. Avem tot mai multă lume săracă, sufocată de tarife și prețuri exorbitante la energie electrică, gaze naturale, la apă, la servicii comunale și medicale.

Plahotniuc și Dodon tratează populația Moldovei ca pe niște robi și pentru a se menține la putere și a nu răspunde politic și penal în fața oamenilor, schimbă regulile de vot. Se tem de Platforma DA ca hoțul de procuror. Ei știu foarte bine că, odată veniți la putere, noi vom asigura libertatea procurorului și justiției și toată gașca mafiotă va face ani grei de pușcărie, fiecare după merit. Mediul de afaceri poate fi și trebuie asanat, dar cu actuala guvernare, fără voință politică, este imposibil.

O: Cum comentați rezultatele ultimului sondaj de opinie, făcut la comanda PDM?

A.N.: Sfidător la adresa populației și a partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova. Majoritatea sondajelor din R. Moldova sunt trucate. Și nu contează cine le comandă, instituții europene, americane sau autohtone. Contează enorm influențele interne asupra colectorilor. Scopul urmărit prin acest sondaj comandat de o companie de lobby a PDM este manipularea opiniei publice naționale, influențarea proceselor politice interne, dar cel mai important, încercarea de a păcăli și șantaja occidentalii.

Preocuparea de bază a PDM este să se prezinte în continuare Occidentului ca un partid pivot, având opțiunea de a face alianță fie cu actualul partener, PSRM, fie cu partidele de centru-dreapta, pe care Plahotniuc face tot posibilul pentru a le distruge, dar pretinde că le-ar putea convinge personal pentru alianțe proeuropene.

O: Are vreun suport teza potrivit căreia Occidentul ar agrea după 2018 o alianță pro-europeană cu PD parte? Ar fi posibilă o alianță pro-europeană dintre Platforma DA, PAS și PD?

A.N.: Am spus-o deja, dar repet și cu această ocazie: astăzi Plahotniuc joacă dublu. În timp ce mimează bătălii cu tancurile și cu propaganda rusească, în timp ce își plimba sculele prin Europa și SUA, el, în paralel, își creează circumstanțe pentru o viitoare alianță oficială cu Dodon sub patronatul din umbră al Kremlinului.

Că Platforma DA este cel mai mare adversar al PD-ului lui Plahotniuc, care nici democratic și nici pro-european nu este, o știe fiecare cetățean. Ceea ce cunoaștem de la mai multe cancelarii străine este că coordonatorul își dorește distrugerea prin linșaj mediatic și persecuții a Platformei DA și a mea personal, în speranța că electoratul nostru va migra către alte partide.

Să fie clar tuturor, în interesul țării și al oamenilor, echipa Platformei DA acceptă dialogul cu diverse entități politice, civice, cu profesioniști și persoane integre din societatea noastră, dar niciodată nu va face alianță cu partide controlate de Plahotniuc: PDM-ul lui Diacov și Lupu, PSRM – ul lui Dodon, sau alte entități de aceeași sorginte. Și nutrim speranța că un asemenea scenariu nu va fi acceptat nici de partidul pe care Plahotniuc încearcă să-l prezinte Occidentului ca pe un viitor partener proeuropean.

O: Electoratul Dvs. este conștient de ceea ce spuneți? Vă întreb pentru că forța de convingere a guvernării este mare, ținând cont de resursele administrative şi mediatice pe care le deține.

A.N.: Avem susținerea celui mai activ, combativ și implicat electorat din întreaga țară și din diasporă, care își revine după șocul retragerii mele din cursa prezidențială în condițiile în care PAS nu a luat în calcul retragerea propriului candidat. Suntem un partid nou, de esență europeană, patriotică, reformatoare, iar electoratul nostru este în permanentă creștere. Oamenii  conștientizează tot mai mult și mai mult faptul că suntem unica forță din afara sistemului, preocupată de interesul cetățeanului și cel național, nu personal sau de grup. Suntem capabili de un altfel de politică, decât cea moldovenească, egoistică.

De-asupra noastră nu e decât legea, țara și Dumnezeu.  Am demonstrat-o prin fapte, prin modul pașnic, civilizat, determinat de organizare fie a protestelor civice împotriva corupției și sărăciei, stopând jaful și a altor miliarde, fie în campania prezidențială, prin atitudinea fără precedent, pe care era bine să o aibă și alții.

Ne-am angajat să eliberăm țara de aceasta râie oligarhică, de corupție, de sărăcie și să o întoarcem oamenilor curată și prosperă. Noi nutrim speranța că si alte partide pro-europene vor proceda la fel. Cert este că Platforma DA va miza în permanență pe aliatul său de bază, poporul, care se deșteaptă pe zi ce trece, chiar dacă împotriva acestei deșteptări sunt puse în acțiune toate resursele guvernării și toate televiziunile lui Plahotniuc sau ale lui Dodon.

O: Apropo, susțineți mereu că cei doi se află într-o alianță neoficială, dar Igor Dodon îşi are propriul electorat, diferit de cel al lui Vlad Plahotniuc. În plus, să nu uităm că Igor Dodon nu o dată a declarat război regimului de guvernare.

A.N.: Dodon a trădat propriul electorat. A mințit în campanie și nu este Președintele promis, adică cel care ar fi făcut totul pentru a întoarce miliardele furate, a provoca alegeri anticipate, a nu colabora cu Plahotniuc și gruparea sa criminală. Dodon, de fapt, a comis un lucru extrem de grav – a diminuat și a redus practic  la zero demnitatea funcției de Președinte, de șef de stat. Această funcție este acum transformată în una de paiață, o bătaie de joc. Numirea judecătorilor raider și obedienți, a ambasadorilor oligarhici, votul mixt, partajarea audiovizualului, numirea șefilor la Moldova-gaz și Chișinău-gaz  și multe altele arată ca Dodon e parte a sistemului. Voi face tot posibilul pentru a convinge ultimul alegător al lui Dodon să se lepede de mincinos, să înțeleagă că a fost folosit, manipulat și lăsat să zacă în sărăcie și mizerie.

O: Ce şanse credeţi că aveţi să rezistaţi presiunilor puterii, la care, după cum spuneţi Dvs. şi colegii Dvs., sunteţi supuşi permanent?  

A.N.: Platforma Demnitate și Adevăr a apărut la solicitarea oamenilor, cu implicarea lor directă. Puterea, consistenţa și credibilitatea Platformei o resimțim zilnic aflându-ne printre oameni, la diferite întâlniri și acțiuni comune. Acesta este genul de activitate pe care mizăm și nu-l vom abandona, oricâtă mașinărie s-ar pune în funcție împotriva noastră. Evident, actualei guvernări nu-i priește această stare de lucruri. De aici și linșajul mediatic, de aici și intimidările fără precedent a colegilor noștri de la centru și din teritoriu. Oameni care toată viața au fost tratați cu onoare și respect de către colectivitate, acum sunt plini de dosare penale. Apoi vin și sondajele de opinie, care, mai ales în ultimul timp, sunt o încercare de a trimite Platforma în incertitudine, de a o face uitată, de a o trata ca pe o obișnuită formațiune extraparlamentară, favorizând ceea ce-i este convenabil, din punct de vedere strategic, lui Plahotniuc. Este de-a dreptul șocant când o formațiune politică are astăzi 33 la sută, iar peste câteva zile – doar 14 procente. Unde sunt sutele de mii de alegători? Ce s-a întâmplat cu ei, unde au dispărut? Sau Premierul nocturn – astăzi are o cotă de încredere de 2,1, iar mâine de 20 la sută?! Sau cine să creadă că Plahotniuc l-a depășit pe Voronin la credibilitate, după ce anterior îl depășise pe Ghimpu? Asta pentru că a furat miliardul? Să-l lăsăm în plata Domnului să se joace de-a sondajele trucate. Vreau doar să se știe că după marea schimbare, cei care au participat la falsificarea sondajelor, la manipulare și dezinformare, la linșaj, vor răspunde în fața legii, conform codului penal.

O: În ce măsură credeți că partenerii de dezvoltare sunt conștienți de starea reală de lucruri din Republica Moldova?

A.N.: Lucrurile pe plan extern devin tot mai optimiste și mai optimiste. Partenerii de dezvoltare au schimbat macazul, de la Bruxelles se aud voci hotărâte să pună capăt coșmarului numit Plahotniuc. Încercările sale de a ne zăpăci cu susținerea americană sunt un fâs. A încărca un avion cu prostituate, inclusiv politice, şi a pleca la bronzat în Miami nu înseamnă absolut nimic, decât cheltuirea banilor furați din vistieria țării. Vizita lui Jagland, Secretarul general al CE, a demonstrat o dată în plus că zilele roz-albastre ale mafiei se cam apropie de sfârșit.

Este adevărat, nu este deloc ușor să obții credibilitate în fața partenerilor noștri de dezvoltare, dezamăgiți de comportamentul unor bișnițari deghizați în politicieni proeuropeni. Acum pot spune cu siguranță că, datorită muncii, corectitudinii, prestației civice și politice corecte, beneficiez de această încredere. Dar cel mai important lucru e să nu ne oprim aici. Să ne dezvoltăm continuu și să nu dezamăgim nici electoratul propriu, nici partenerii de dezvoltare, să ne comportăm ca niște adevărați oameni politici europeni și atunci vom reuși să ne salvăm țara din ghearele mafiei.

O: Sunt utile protestele la care recurgeți în aspiraţia Dvs. de a readuce Republica Moldova pe făgașul normalității? Care este miza protestelor următoare?

A.N.: Protestul este, așa cum am mai spus, arma cea mai de temut a societății civile, a opoziției anti-oligarhice. Am demonstrat că putem organiza proteste pașnice, cele violente nu au intrat niciodată în calculele noastre. Guvernarea a eșuat în cele trei tentative de a transforma protestele noastre în mineriadele românești sau într-un nou 7 aprilie. Aceste proteste au avut efecte pozitive deosebit de consistente. Numai salvarea a 7 miliarde de lei din vistieria statului după protestul din 3 mai înseamnă enorm. De aceea vom continua, chiar dacă vor fi blocate drumurile, chiar dacă va fi interzis transportul public așa cum s-a întâmplat pe 24 aprilie 2016, 14 mai sau 11 iunie curent.

Următoarele acțiuni de protest sunt poate cele mai importante, deoarece au o miză uriașă. Schimbarea sistemului de vot înseamnă conservarea lui Plahotniuc putere, înseamnă sărăcie, corupție, plecarea sutelor de mii de oameni peste hotare, amânarea întoarcerii celor din diaspora acasă. Păstrarea și îmbunătățirea modului de aplicare a sistemului electoral proporțional este o redută pe care nu o putem pierde, căci în joc este pus tot viitorul Republicii Moldova de după alegerile parlamentare: sau rămâne un protectorat mafiotic fără nicio speranță de a schimba ceva, sau se transformă într-un stat de drept cu bunăstare pentru toți cetățenii săi.

Iată de ce, în ziua când binomul Plahotniuc-Dodon va încerca să legifereze crima electorală pentru a se salva de la răspundere politică și penală, Platforma DA fi prezentă la Parlament și, dacă va fi cazul, și la tribuna lui.

O: Ce se va întâmpla dacă, să zicem, Platforma Demnitate și Adevăr vine la guvernare?

A.N.: Platforma Demnitate și Adevăr are un plan de guvernare, cu program şi oameni competenți și integri. Este un program anticriză, pe care l-am elaborat  secondați de specialiști, profesioniști în materie. Cred că, odată aplicat acest program, în care accentul e pus pe eradicarea corupției la toate nivelurile, vom scoate țara noastră din criza profundă actuală în aproximativ doi-trei ani. Nu pot să dezvălui totul, pentru că am observat un lucru: multe dintre propunerile noastre sunt interceptate de gruparea zisă de la putere, care pur și simplu profanează, schilodește ideile noastre. De exemplu, Platforma Demnitate si Adevăr încă în 2016 a venit cu propunerea ca pensiile să nu fie mai mici decât coșul minim de consum, adică fiecare pensie să pornească de la circa 1800-2000de lei. Guvernarea nocturnă a intervenit și a promis majorarea cu 37 la sută, dar în realitate pensiile au rămas așa cum au fost.

O: De ce Republica Moldova nu a înaintat prea mult în cei 26 de ani de independență în sensul prosperării și bunăstării?

A.: Până acum noi am avut la guvernare mai multe clanuri oligarhice, care s-au perindat doar pentru a-și proteja propriul interes. Ele au profanat sistematic vectorul european, au furat zeci de miliarde de lei din vistieria statului, au spălat zeci de miliarde de dolari, au adus la pauperizare populația, au capturat toate instituțiile statale importante, au recurs la multiple scheme economice criminale tenebre, care sustrag banii de la cetățeni și îi depozitează în offshoruri. În 2016 un clan mai puternic și mai obraznic a câștigat lupta înteroligarghică și a uzurpat puterea în stat. Finanțatorul partidului cu 19 mandate obținute în 2014, actualmente controlează unipersonal țara. Iată vedem că și liberalii au părăsit recent coaliția de guvernare. Mai mult ca atât, partidul, care în municipiul Chișinău are un singur consilier, în urma așa-zisei lupte cu corupția, acum va controla Primăria capitalei prin intermediul unui viceprimar convertit la mafia mare, desemnat inițial de către alt partid.

Acest clan mafiot, prin intermediul manipulărilor în mass-media, care are poziții dominante, se oftică să le spele creierele oamenilor precum că Plahotniuc nu poartă nici o vină pentru dezastrul din ultimii 8 ani, că el și partidul pe care îl finanțează nu au fost la guvernare până acum. Dar se știe foarte bine cine a controlat în toată perioada asta Procuratura, CNA, Banca Națională, sistemul judecătoresc, Ministerul Economiei etc. Oamenii țin minte cine a capturat țara. Antiratingul lui Plahotniuc rămâne la cota de 94-95%.

În aceste condiții, clanul lui Plahotniuc, pentru a se menține la putere și în libertate, încearcă cu ajutorul lui Dodon să schimbe regulile electorale de joc. În paralel, țara se transformă într-un stat dictatorial. Prin intermediul corupției și șantajului, guvernarea face o presiune enormă asupra opoziției, și, în primul rând, asupra Platformei DA, partid anti-sistemic, care niciodată nu va recurge la vreun compromis cu Plahotniuc.

O: Totuși, guvernarea susține că Republica Moldova este pe calea cea bună și nu recunoaște nici o vină din cele pe care i le imputați…

A.N.: E și firesc să nu o facă, cum să recunoști că ești pasibil de ani grei de pușcărie? Haideți să analizăm ce a făcut guvernarea actuală în perioada de după uzurparea puterii în ianuarie 2016? Cineva poate numi măcar o singură reformă palpabilă în ultimele 18 luni? Reforma pensionară s-a rezumat la majorarea vârstei de pensionare. Oameni au fost mințiți că pensia va fi majorată cu 37%. În realitate, mulți pensionari nici măcar de indexarea cu 6,8% nu au beneficiat, după ce au pierdut ajutorul social. Peste jumătate de milion de pensionari continuă să primească o pensie derizorie, sub minimumul de existență. În anul 2016, oficial au dispărut aproape 20 mii de locuri de muncă. Exodul oamenilor din țară s-a accelerat. Miliardele furate de la noi sunt puse îndoit tot pe umerii noștri. Astfel guvernarea a împovărat copiii și nepoții noștri, care vor fi nevoiți să recupereze banii furați de un grup restrâns de ticăloși. De zeci de ori au crescut amenzile, dar și tarifele la serviciile medicale. S-au majorat simțitor tarifele la serviciile comunale și  produsele alimentare etc.

O: Cum stau lucrurile în ceea ce ține de combaterea corupției? Nu puteți să infirmați faptul că arestări, de multe ori ale persoanelor din sistem, se produc aproape săptămânal!

A.N.: Așa-zisa combatere a corupției în țară se produce doar atunci când apare un interes politic pentru Plahotniuc și vizează, în primul rând, persoane din alte partide, expirate, șantajabile, care nu mai sunt utile momentan. Dar cei care oficial au contribuit la furtul miliardelor în 2014, cum ar fi Candu, Leancă, Drăguțan, Arapu și alții, stau bine mersi. Cineva stă în Parlament, altcineva – cu indemnizație de jumătate de milion, la odihnă peste hotare. Timp de un an nu a existat nici un organ oficial, care să verifice declarațiile de avere ale demnitarilor.

Justiția nu a fost reformată, ba mai mult, s-a transformat în bâtă politică. Noi avem în țară zeci de deținuți politici și, ținând cont de  degradarea accelerată a democrației în stat, putem estima că acest număr se va cifra la mii de oameni.

O: De ce, totuși, sunteți împotriva schimbării sistemului electoral pus pe ordinea de zi de PD și PSRM? E oare atât de importantă această chestiune?

A.N.: Platforma DA luptă împotriva schimbării sistemului electoral, întrucât înțelege că se încearcă nu doar păstrarea la putere a celor care ne-au furat până acum, ci și conservarea sărăciei și corupției, în care ne zbatem. Schimbarea sistemului electoral actual pe cel uninominal sau mixt va însemna degradarea irecuperabilă a valorilor democratice, europene din Republica Moldova. Va însemna imposibilitatea producerii unei schimbări reale spre binele populației. Dar noi vrem și avem capacitatea de a aduce schimbarea râvnită de cetățeni. Noi știm cum este posibil în 2-3 ani de făcut ordine în țară. Am mai spus că avem un plan anticriză și voință politică de a-l aplica. Știm cum este posibil de majorat toate pensiile până la minimumul de existență, cum pot fi create zeci de mii de locuri de muncă în scurt timp, cum să luptăm cu economia tenebră și offshoruri, cum să descentralizăm profund țara după standardele europene și să le delegăm primăriilor cele mai largi atribuții și pârghii financiare.

Noi avem un program detaliat privind sprijinul producătorului autohton și un program de susținere a agricultorilor. Cunoaștem cum trebuie de implementat reforma în justiție și suntem gata să aplicăm un program de confiscare extinsă a averilor dobândite ilicit și legea lustrației. Cu alte cuvinte, avem voința politică pentru a făuri un stat de drept pentru oameni. Și tocmai de asta se teme cel mai mult mafia de la conducere, de aceea a găsit soluția de perpetuare a sa la putere prin schimbarea sistemului electoral. Dar populația Republicii Moldova își dorește cu totul altceva!

Săptămânal avem zeci de întâlniri cu cetățenii în diferite raioane și vedem câtă speranță este în ochii lor, chiar și în condițiile când actualul regim face totul posibil ca marea majoritate a populației să trăiască cu sentimentul dezamăgirii.

O: Domnule Năstase, ce vă face să fiți atât de încrezător că nu veți dezamăgi și Dvs., precum au făcut atâția alții, populația din Republica Moldova?

A.N.: Noi nu vom dezamăgi, căci prioritățile noastre sunt total de alt gen decât cele personale. Faptele noastre demonstrează acest lucru și nu aș vrea să mă dedau explicațiilor și laudelor de sine inutile. Personal țin enorm la rădăcinile mele, le port respect și am o responsabilitate uriașă față de înaintași și urmași.

Important este că cetățenii și partenerii externi să nu admită derapajul actualei guvernări spre dictatură sub paravanul european, care ni se pregătește, inclusiv prin schimbarea sistemului de vot. Nu poate fi ceva mai grav pentru Moldova! Nu știu dacă după asta vom avea o ieșire legitimă și democratică din situația creată. Nu poate exista în secolul 21 în Europa un stat autoritar, care, chipurile, implementează Acordul de Asociere cu UE și planurile de integrare europeană. Căci ăsta ar fi cel mai așteptat rezultat al propagandei rusești – aflarea la guvernare a unui regim mafiot, care mimează integrarea europeană.

Mihaela Rotari 

 

Share