Alexandru Slusari: Prioritățile noastre au fost prioritățile oamenilor care ne-au ales

Alexandru Slusari: Prioritățile noastre au fost prioritățile oamenilor care ne-au ales

Interviu cu Alexandru Slusari, liderul fracțiunii parlamentare a Platformei „Demnitate și Adevăr”, pentru Almanah Politic

Domnule Slusari, fracţiunea Platformei DA pe care o conduceţi în Parlament, conform, estimărilor unor experţi, în 2020 s-a manifestat drept cea mai profesionistă. Cum ați reuşit?

Prin divizarea foarte clară a competențelor între toți deputații fracțiunii pe de o parte. Pe de altă parte, în fracțiune este o atmosferă democratică. Fiecare deputat se poate manifesta cum consideră de cuviință, conform priorităților sale, și este liber și lider în cadrul fracțiunii. Cred că aici a fost cheia succesului fracțiunii, cu toate că eu sunt autocritic și văd mai multe rezerve pentru îmbunătățirea activității grupului nostru parlamentar.

Ce priorităţi a avut fracţiunea parlamentară a Platformei DA în 2020?

Prioritățile oamenilor care ne-au ales. În primul rând am promovat subiectele legate de creșterea veniturilor cetățenilor, în special ale pensionarilor și medicilor. O atenție sporită fracțiunea a acordat problemelor producătorilor autohtoni, ale fermierilor și businessului mic și mijlociu. Am înaintat mai multe inițiative privind descentralizarea reală a țării prin extinderea atribuțiilor autorităților locale. Am avut un șir de proiecte privind combaterea corupției și dezvăluirea unor scheme criminale de rezonanță.

Câte dintre cele planificate iniţial aţi reuşit să le realizaţi?

Evident că din zona de opoziție nu a fost deloc ușor să promovăm agenda noastră. Mai ales în condițiile când din patru luni preconizate pentru sesiunea toamna-iarnă, timp de două luni Parlamentul a fost blocat arbitrar de Dodon. Însă și în aceste condiții dificile am reușit să adoptăm în lectura finală un pachet de legi privind deoffshorizarea Moldovei, care are o istorie lungă încă din toamna anului 2019. De acum încolo companiile dubioase din așa-zisele paradisuri fiscale nu vor avea dreptul să participe la achiziții publice, concesionări, privatizări și parteneriate public-private.

După o muncă de un an, am reușit să creăm Comisia parlamentară de anchetă pe cazul de rezonanță Laundromat, care este condusă de colega mea, Inga Grigoriu. Este un subiect pe care mulți reprezentanți ai clasei politice actuale încearcă să-l dea uitării. Dar este absolut inadmisibil să uităm spălări de zeci de miliarde de dolari de proveniență obscură, realizate cu concursul justiției moldovenești și al unor politicieni. Deja văd niște rezultate palpabile în activitatea acestei comisii și sunt sigur că raportul final va fi la fel de calitativ, precum au fost rapoartele celorlalte comisii de anchetă, conduse de exponenții Platformei DA.

Printre alte succese ale fracțiunii noastre aș menționa adoptarea unor inițiative ale deputaților noștri ce țin de stabilirea pensiei de urmaș pentru familiile medicilor decedați de COVID, micșorarea considerabilă a amenzilor pentru nerespectarea restricțiilor pandemice, care nu erau până nu demult raportate la veniturile reale ale oamenilor, precum și sporirea gradului de responsabilitate a funcționarilor și demnitarilor publici în urma controalelor Curții de Conturi. Aș menționa, de asemenea, și proiectul care impune ca minim 50% din produsele agroalimentare expuse pe rafturile din comerț să fie de origine autohtonă. Chiar dacă a fost un proiect mai vechi, din 2018, anume la insistența noastră, acesta a fost votat, fie și într-o variantă redusă prin lobby făcut de supermarketuri.

E de menționat și faptul că în cadrul discuțiilor pe marginea politicii fiscale și ale bugetelor, cu tot dezmățul prin care acestea au fost adoptate – a văzut toata țara momentele acestea –  Platforma DA a reușit să nu admită majorarea TVA pentru agricultori, să obțină indemnizații unice pentru pensionarii cu venituri mai mici și să atragă aproximativ 15 mln. lei investiții capitale pentru circa 40 de primării, chiar dacă în majoritatea cazurilor primarii nu sunt membrii formațiunii noastre.

Ce restanţe rămân fracţiunii Platforma DA pentru anul 2021?

Desigur, au rămas restanțe multe, întrucât majoritatea parlamentară flotantă a blocat mai multe inițiative ale Platformei DA. Apropo, după numărul de proiecte înregistrate, suntem pe locul doi. Mai multe proiecte au fost înaintate doar de socialiști, însă marea majoritate dintre ele au fost dubioase și scandaloase, propuse pe ultima sută de metri și votate noaptea fără respectarea normelor procedurale.

Cu părere de rău, au fost ignorate inițiativele noastre privind majorarea finanțării pentru agricultori, oferirea facilităților fiscale pentru businessul mic și mijlociu, acordarea protecției sociale cuvenite deținătorilor de patente, extinderea competențelor și a bazei patrimoniale și fiscale ale autorităților publice locale și stabilirea unor reguli favorabile pentru producătorii autohtoni în raport cu supermarketurile. Nu au ajuns până la examinare proiectele privind zonele defavorizate și infrastructura critică, ce nu poate fi tranzacționată sau concesionată fără acordul Guvernului. Doar în prima lectură a fost adoptată inițiativa noastră privind crearea unui cadru legal stabil în vederea acordării sporurilor personalului medical în situații pandemice.

Care credeţi că va fi climatul de lucru în Parlament în 2021?

Din păcate, așteptările mele sunt sumbre privind activitatea acestui Legislativ, ținând cont de ultimele evenimente, când majoritatea Șordon, sfidând toate normele legislației, a adoptat un șir de legi populiste și neviabile. Sper că acestui Parlament nu i-a rămas mult și în anul 2021 vom avea alegeri anticipate. Urmează doar să analizăm cum gestionăm situația în țară până la scrutin, în condițiile unui sabotaj vădit din partea fostei guvernări.

În ce măsură credeţi că e real ca fracţiunea Platformei DA să-şi păstreze şi în continuare statutul de cea mai profesionistă în Parlament? Ce veţi face pentru aceasta?

Sunt convins că și în următorul Legislativ fracțiunea Platformei DA va avea o prestație bună și foarte eficientă, folosind și unele rezerve, deocamdată nevalorificate. E nevoie de mai multă muncă, delegarea exactă a responsabilităților și libertatea de manifestare a tuturor deputaților. La noi niciodată nu va funcționa sistemul de verticală. Cum spune colega mea, Inga Grigoriu, cheia succesului nostru constă în faptul că noi toți în fracțiune suntem lideri și liberi. Iar funcția principală a șefului fracțiunii constă în buna coordonare și divizare a muncii.

Share