Vaccinul AstraZeneca: Danemarca oprește complet lansarea

Vaccinul AstraZeneca: Danemarca oprește complet lansarea

Danemarca a încetat să mai acorde vaccinul Oxford-AstraZeneca pe fondul îngrijorărilor legate de cazuri rare de cheaguri de sânge, aceasta este prima țară europeană care a făcut acest lucru pe deplin.

Se așteaptă ca această mișcare să întârzie programul de vaccinare al țării cu câteva săptămâni.

Agenția Europeană pentru Medicamente, Agenția Europeană pentru Medicamente, a anunțat săptămâna trecută o posibilă cauză care provoacă cheaguri, însă a spus că riscul de a muri de Covid-19 este mult mai mare.

Mai multe țări europene au suspendat vaccinul.

Majoritatea au reluat acum vaccinările cu AstraZeneca, dar adesea cu limite la grupele de persoane în vârstă.

Marți, SUA, Canada și Uniunea Europeană au întrerupt vaccinul Johnson & Johnson din motive similare în ceea ce privește coagularea.

Africa de Sud și-a întrerupt utilizarea, deși Johnson & Johnson este vaccinul său preferat din cauza eficacității sale împotriva variantei sud-africane.

Atât pentru AstraZeneca, cât și pentru Johnson & Johnson, efectele secundare ale cheagurilor de sânge sunt extrem de rare.

Desfășurarea vaccinurilor din UE a fost criticată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru că este prea lentă și există îngrijorări cu privire la această ultimă întârziere care ar putea provoca o tulburare suplimentară.

Ambele vaccinuri funcționează printr-o metodă similară, cunoscută sub numele de vectori adenovirali.

De ce Danemarca oprește vaccinarea cu AZ?

Oficialii danezi au declarat că toate cele 2.4 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca vor fi retrase până la apariția noilor instrucțiuni.

Autoritatea daneză pentru sănătate a declarat că studiile au arătat o frecvență mai mare decât cea preconizată a cheagurilor de sânge în urma administrării dozelor, afectând aproximativ una din 40,000 de persoane.

Apare după ce două cazuri de tromboză în Danemarca au fost legate de vaccinări, a raportat AFP. Unul dintre cazuri, la o femeie de 60 de ani, a fost fatal.

Directorul general Soren Brostrom a declarat că a fost o „decizie dificilă”, dar Danemarca are alte vaccinuri disponibile, iar epidemia de acolo este în prezent sub control.

„Viitoarele grupuri țintă pentru vaccinare sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească grav de Covid-19”, a spus el. „Trebuie să cântărim acest lucru în raport cu faptul că acum avem un risc cunoscut de efecte adverse severe din vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă riscul este mic”.

Cu toate acestea, autoritatea a spus că nu poate exclude utilizarea acestuia din nou în altă perioadă.

În timpul conferinței de presă, șeful Agenției din Danemarca pentru medicamente, Tanja Erichsen, a leșinat și a fost dusă la spital ca măsură de precauție. Ulterior, ulterior agenția a scris pe Twitter că aceasta și-a revenit.

Aproape un milion de persoane din Danemarca au fost vaccinate, dintre care aproximativ 150.000 au primit vaccinul AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna sunt de asemenea utilizate.

Cum funcționează vaccinurile împotriva adenovirusului?

Adenovirusurile se găsesc la oameni și la alte animale. Oamenii de știință folosesc o versiune modificată a unuia dintre acești adenovirusuri, cunoscută sub numele de vector, pentru a furniza instrucțiuni importante celulelor, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).

Ei lucrează prin introducerea celulelor și utilizarea compoziția celulei pentru a produce o bucată inofensivă a virusului care provoacă Covid-19, cunoscută sub numele de proteină Spike. Celula recunoaște apoi că proteina Spike nu aparține și acest lucru declanșează sistemul imunitar să lupte împotriva a ceea ce crede că este o infecție.

Acest proces permite corpurilor noastre să învețe cum să ne protejeze împotriva lui Covid-19, potrivit CDC.

Autoritățile de reglementare investighează o reacție imună neobișnuită la vaccinurile cu adenovirus care cauzează incidențe rare, dar severe de coagulare a sângelui.

Un oficial al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente a declarat pentru Reuters că este „evident” că cazurile de cheaguri de sânge legate de vaccinul Johnson & Johnson erau „foarte asemănătoare” cu cele legate de vaccinul AstraZeneca.

SUA a întrerupt lansarea vaccinului Johnson & Johnson după ce șase femei cu vârsta sub 50 de ani au dezvoltat cheaguri de sânge rare după ce au primit injecția. În Marea Britanie, 30 de persoane au dezvoltat cheaguri de sânge neobișnuite și șapte dintre aceștia au murit după vaccinarea cu Oxford-AstraZeneca, dintr-un număr total de 18 milioane de persoane vaccinate.

Ce fac alte țări?

Unele țări europene au limitat utilizarea vaccinurilor cu adenovirus la persoanele în vârstă, care au fost mai puțin afectate de boala rară de coagulare a sângelui.

După anunțul danez, Franța a declarat că consideră vaccinul AstraZeneca ca fiind un „instrument esențial”.

„Este important ca acest vaccin să fie utilizat în continuare. Este un vaccin sigur și care funcționează”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului francez.

Franța va continua, de asemenea, planurile de a administra vaccinul Johnson & Johnson celor cu vârsta peste 55 de ani, a declarat purtătorul de cuvânt. Țara a primit deja 200.000 de doze. Belgia va oferi și dozele pe care le-a primit, în timp ce Grecia și Italia nu vor.

Între timp, viceprim-ministrul ceh Jan Hamacek a spus că l-a instruit pe ambasadorul ceh din Danemarca să încerce să cumpere cele 2,4 milioane de doze de vaccinuri AstraZeneca pe care danezii nu le vor mai utiliza.

Domnul Hamacek a declarat că va merge, de asemenea, la Moscova pentru a organiza livrările vaccinului rusesc Sputnik V – un alt vaccin cu adenovirus – odată ce utilizarea acestuia este aprobată de EMA.

Dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, Centrul Gamaleya, a declarat pentru BBC că nu a găsit nici un caz de cheaguri de sânge în legătură cu vaccinul său. Acesta a spus că toate vaccinurile bazate pe adenovirusuri au fost „diferite și nu direct comparabile”.

Danemarca a fost prima țară care a amâna utilizarea vaccinului AstraZeneca în martie. A fost urmată de numeroase alte țări europene.

Mai multe doze Pfizer-BioNTech pentru UE

Într-o dezvoltare separată, Comisia Europeană a declarat că Pfizer-BioNTech va livra în plus 50 de milioane de doze către UE în următoarele săptămâni.

Pfizer-BioNTech este un vaccin ARN – un nou tip de vaccin care folosește material genetic pentru a învăța celulele cum să facă copii ale virusului care provoacă Covid-19, declanșând un răspuns imun.

Președintele Comisiei, Ursula von de Leyen, a declarat, de asemenea, că UE discută despre un nou acord cu Pfizer-BioNTech pentru a livra 1.8 miliarde de doze în 2022 și 2023, care ar fi toate produse în UE.

Până în prezent, 27 milioane de persoane din UE au fost vaccinate.

sursa: bbc.com

Traducere – Angela Tanas

Share