Uniunea Europeană înregistrează puţine progrese în ceea ce priveşte egalitatea de gen

Uniunea Europeană înregistrează puţine progrese în ceea ce priveşte egalitatea de gen

Uniunea Europeană continuă să facă puţine progrese în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi probabil situaţia va continua să rămână la fel din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu.

Uniunea Europeană a obţinut 68 de puncte din 100 posibile în Indicele egalităţii de gen pentru 2021, a anunţat joi Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), cu sediul în Vilnius, cu 0,6 puncte mai mult decât anul trecut.

În acest ritm, va fi nevoie de aproape trei generaţii pentru a ajunge la o paritate de gen deplină, se artă în studiu.

Potrivit studiului, Germania se află puţin peste media UE şi ocupă locul 10, cu 68,6 puncte, o creştere cu 1,1 puncte.

Suedia, cu 83,9 puncte, şi Danemarca, cu 77,8 puncte, rămân în fruntea clasamentului în termeni de egalitate de gen în cadrul UE, în timp ce Grecia, cu 52,5 puncte, se află la coada clasamentului.

Printre statele cu cele mai mari progrese se numără Luxemburg, Lituania şi Ţările de Jos, în timp ce Slovenia a fost singura din cele 27 de ţări membre UE care a înregistrat un regres.

„Europa a înregistrat progrese fragile în ceea ce priveşte egalitatea de gen. Însă pierderile mari au apărut ca urmare a pandemiei de COVID-19”, a declarat directorul EIGE, Carlien Scheele.

Femeile, de exemplu, sunt suprareprezentate în domeniul sănătăţii şi, prin urmare au un risc mai mare de infectare, în timp ce bărbaţii infectaţi cu COVID-19 au un risc mai mare de spitalizare.

Potrivit studiului, cea mai mare inegalitate între bărbaţi şi femei continuă să existe în ceea ce priveşte funcţiile de conducere.

În pofida progreselor mari înregistrate din 2010, există încă semnificativ mai puţine femei în funcţii de conducere în domeniile politic şi al afacerilor.

În celelalte cinci domenii studiate – muncă, bani, timp, cunoştinţe şi sănătate – progresul este, de asemenea, lent.

În timpul pandemiei de coronavirus, inegalităţile în ceea ce priveşte munca neremunerată pentru gospodărie, creşterea copiilor şi îngrijirea la domiciliu au crescut foarte mult.

sursa: agerpres.ro.

Doina Secrieru

Share