Consiliul Europei, îngrijorat de înăsprirea regulilor privind manifestațiile în Rusia

Consiliul Europei, îngrijorat de înăsprirea regulilor privind manifestațiile în Rusia

Rusia ar trebui să-și relaxeze legislația privind manifestațiile, a transmis vineri Consiliul Europei, îngrijorat să constate că autoritățile ruse autorizează din ce în ce mai puține acțiuni contestatare și fac tot mai multe arestări în rândul celor care participă la ele, potrivit agerpres.ro.

”Legislația rusă asupra libertății de reuniune a fost considerabil înăsprită în decursul ultimilor ani” și prin urmare ar trebui să facă ”obiectul unei revizuiri aprofundate”, notează Comisarul pentru Drepturile Omului al organizației paneuropene, Nils Muzinieks, într-un raport publicat vineri.

Autoritățile ruse ”au respins foarte multe cereri ce vizau organizarea de adunări publice. În decurs de un an, numeroase persoane care au participat la manifestații au fost arestate, chiar și în absența comportamentelor ilicite, iar intoleranța crește la adresa inițiativelor ‘neautorizate’ ce reunesc puțini participanți și a manifestațiilor fixe, cu o singură persoană”, a detaliat Muiznieks.

După o înăsprire a legii în iulie 2014, cei care se fac vinovați de încălcarea dispozițiilor privind reuniunile publice sunt pasibili în Rusia de pedepse mergând până la cinci ani de închisoare și 15.000 de euro amendă, subliniază raportul.

De asemenea, autoritățile locale, învestite prin lege de către putere să impună locul manifestațiilor, aleg adesea locuri ”la periferia orașelor”, ceea ce reduce puternic vizibilitatea reuniunilor protestatare, adaugă Muiznieks.

Organizatorii manifestațiilor ar trebui în principiu să fie obligați doar să notifice în avans autoritățile locale, însă ”această obligație devine, pentru numeroși detractori ai politicilor de guvernământ, o obligație de facto de a solicita autorizația pentru desfășurarea de manifestații publice”, subliniază apărătorul drepturilor omului.

În opinia lui Muiznieks, ”necesitatea de a menține ordinea publică nu trebuie să fie interpretată de o manieră care să încalce dreptul la reuniuni pașnice”. Obligația, pentru organizatori, de a notifica în avans cu privire la manifestații vizează în principiu doar ”să le permită autorităților să faciliteze exercitarea” acestui drept, iar faptul de a nu notifica în prealabil în legătură cu o manifestație ”nu o face ilegală și nu trebuie să servească drept temei pentru dispersarea acesteia”, conchide oficialul european.

Mihaela Rotari

Share