„Rusia isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste” – presedintele Lituaniei

„Rusia isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste” – presedintele Lituaniei

Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a avertizat in legatura cu pericolul reprezentat deVladimir Putin si de agresiunea acestuia inUcraina, despre care spune ca seamana cu terorismul Statului Islamic.

„Situatia este in continua deteriorare. Trupele rusesti sunt in continuare pe teritoriul Ucrainei. Asta inseamna ca Europa si lumea permit Rusiei sa fie o tara care nu numai ca isi ameninta vecinii, dar si organizeaza un razboi impotriva vecinilor ei. Este acelasi tip de terorism international pe care il avem in Siria si Irak”, a spus Grybauskaite, ciatat de publicatia Slate.

„In Ucraina este un razboi adevarat. Uniunea Europeana si cei mai multi lideri ai lumii incearca sa vorbeasca despre asta ca si cum nu ar fi un razboi, ci un fel de sprijin dat elementelor teroriste.

Europa de Est trebuie sa se pregateasca de o lunga lupta cu Putin

Am vazut ce s-a intamplat in Crimeea. La inceput au fost omuletii verzi, apoi a reiesit ca era chiar armata rusa. Acelasi lucru se intampla acum in estul Ucrainei. Si sunt sigura ca nu este ultimul teritoriu unde Putin are de gand sa isi arate puterea”, sustine presedintele lituanian.

Grybauskaite spune ca de vina pentru situatie este faptul ca nu exista spirit de initiativa si un conducator adevarat in lumea occidentala, iar presedintele SUA, Barack Obama, nu a fost asa ceva pana acuma. Ca urmare, se teme ca Rusiapoate ocupa si tarile baltice, in ciuda umbrelei NATO.

„Daca nu va fi oprit in Ucraina, Putin va merge mai departe. Pericolul comportamentului Rusiei de astazi nu este mai mic decat ceea ce avem cu ISIL in Irak si Siria. Da, cred ca Rusia isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste.

Toate tarile vecine cu Rusia sunt acum amenintate. Putin le ameninta si glumeste ca acestea nu sunt state adevarate”, a mai spus presedinta Lituaniei.

Share