Rusia anunță că a distrus cel mai mare depozit de muniții al unei coaliții jihadiste în Siria
Armata rusă a anunțat joi că a distrus în Siria ‘cel mai mare depozit de muniții’ al coaliției jihadiste Tahrir al-Cham, formată în special din fosta ramură a Al-Qaida în această țară.
„Aviația rusă a distrus cel mai mare depozit de muniții al (grupării) Tahrir al-Cham, lângă Abou Douhour”, în provincia Idlib (nord-vest), a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konașenkov, într-un comunicat.
Acest depozit subteran conținea „peste o mie de tone de muniții”, în special pentru artilerie, potrivit aceleiași surse.
Anunțul intervine în condițiile în care armata rusă a afirmat miercuri că l-a rănit grav, într-un raid aerian, pe liderul Tahrir al-Cham, Mohammad al-Joulani, susținând că aceasta se află ‘într-o stare critică’ și că și-a pierdut un braț, informație dezmințită de formațiunea jihadistă, cunoscută înainte sub numele de Frontul al-Nusra.
Cu toate acestea, Ministerul Apărării rus a insistat joi că Mohammad al-Joulani a fost grav rănit, afirmând că el se află ‘în comă’ și asigurând că acest lucru a stârnit debusolare în rândurile teroriștilor din întreaga provincie Idlib.
Potrivit generalului Konașenkov, aviația rusă a efectuat de asemenea un raid ce a vizat o reuniune a unor responsabili jihadiști, ucigând ’49 de combatanți, dintre care șapte comandanți’ ai Tahrir al-Cham în provincia Idlib.
Armata rusă, care intervine în susținerea regimului lui Bashar al-Assad, a anunțat miercuri că a ucis 12 comandanți ai acestei coaliții jihadiste, dintre care unul dintre apropiații lui al-Joulani, șeful serviciului de securitate al grupării, Ahmad al-Giza.
Aceste operațiuni au fost întreprinse de aviația rusă ca urmare a unui atac împotriva unor elemente ale poliției militare ruse la 18 septembrie în regiunea Hama, care se învecinează cu Idlib (nord-vest), atac în care nu s-au înregistrat victime.
Această formațiune jihadistă și-a anunțat ruptura de Al-Qaida în iulie 2016. Formată mai ales din sirieni, ea atrage numeroși insurgenți prin mijloacele sale financiare și mai buna organizare. Ea i-a alungat pe foștii săi aliați insurgenți din aproape toată provincia Idlib.
După luni de acalmie, această provincie este vizată în ultimele săptămâni de bombardamente intense ale forțelor pro-regim și ruse.
De la intrarea Rusiei în război în 2015 pentru a susține regimul, forțele aeriene rusești au efectuat sute de raiduri.
Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 330.000 de morți din 2011 până în prezent, cu milioane de persoane strămutate și refugiați, cu pagube și distrugeri de amploare.
sursa: agerpres.ro