Președintele SUA se află într-o vizită la Kiev

Președintele SUA se află într-o vizită la Kiev

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se află azi într-o vizită la Kiev, cu patru zile înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina. Vizita sa a fost ţinută secret până în ultima clipă.

„Bine ați venit la Kiev, domnule președinte Joe Biden! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe pagina sa de Facebook.

În dimineața zilei de 20 februarie, străzile din centrul capitalei Kiev, cele din apropierea Ambasadei SUA, precum și drumurile de la ambasadă la gara centrală au fost blocate, scrie presa ucraineană. De-a lungul dimineții s-a speculat că un oficial occidental de rang înalt ar putea vizita capitala.

Nici Ucraina, nici SUA nu au anunțat oficial sosirea lui Biden la Kiev, cel mai probabil din cauza măsurilor de securitate speciale pe timp de război. Președintele american a anunţat doar că va efectua o vizită în Polonia în perioada 20-22 februarie, fără a confirma o vizită la Kiev.

Călătoria este o surpriză pentru mulți, deoarece președintele american trebuia să viziteze Polonia, iar săptămâna trecută Casa Albă a declarat că nu intenționează să treacă granița în Ucraina vecină, relatează Sky News.

The New York Times relatează că preşedintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la graniţa cu Polonia. Acesta s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cei doi au vizitat mănăstirea Sfântul Mihail în timp ce în oraş răsuna un avertisment de raid aerian. The New York Times descrie vizita ca fiind „o demonstraţie a hotărârii administraţiei sale de a susţine Ucraina în faţa invaziei Rusiei, în condiţiile în care se împlineşte un an de la această agresiune. „Vizita la Kiev s-a desfăşurat în secret din cauza preocupărilor legate de securitate. Joe Biden a plecat de la Washington fără atenţie publică, după ce el şi soţia sa au luat cina în oraş, la un restaurant, sâmbătă seara, un fapt extrem de rar. Biden urma să ajungă la Varşovia marţi dimineaţa pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar exista alte planuri pe care le-ar putea anunţa cu privire la o deplasare în Ucraina în timp ce se află acolo. Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni care arăta că preşedintele ar fi încă la Washington şi ar urma să plece seara spre Varşovia, când, de fapt, el era deja la jumătate de lume distanţă”, scrie NYT.

Vestea vizitei președintelui american a fost confirmată de către deputatul ucrainean Lesia Vasilenko pe Twitter.

Share