Peste 30 de polițiști și militari uciși în mai multe atacuri în Afganistan

Peste 30 de polițiști și militari uciși în mai multe atacuri în Afganistan

Cel puțin 31 de polițiști și militari afgani au fost uciși luni într-o serie de atacuri ale talibanilor asupra unor puncte de control, conform unui bilanț al pierderilor prezentat marți de oficiali afgani, potrivit AFP. Conform dpa, bilanțul s-ar ridica la 37 de morți în rândurile forțelor de securitate.

Pe lângă aceste raiduri sângeroase, care au avut loc luni seara în provincia Kandahar (sud) și Farah (vest), un atentator sinucigaș și-a propulsat vehiculul într-un convoi militar american, rănind patru soldați.

Talibanii au revendicat toate aceste atacuri în comunicate difuzate pe rețelele sociale.

‘Pot confirma faptul că talibanii au lansat o serie de atacuri ieri seara (luni) asupra punctelor de control ale poliției în districtele Maiwand și Zhari, iar noi am pierdut 22 de bravi polițiști’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Kandahar, Qudrat Khishbakht. Cel puțin alți 15 polițiști au fost răniți.

Potrivit lui, 45 de atacatori au fost de asemenea uciși în cursul luptelor, care au durat aproximativ șase ore.

Atacul asupra convoiului american la Kandahar s-a soldat cu patru răniți, toți aceștia sunt în stare stabilă, a indicat un purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan Resolute Support.

În provincia Farah, în apropiere de Iran, nouă soldați și cel puțin trei civili au fost uciși în două atacuri distincte, conform purtătorului de cuvânt al guvernatorului, Naser Mehri.

„Există semne că talibanii ar fi putut folosi dispozitive pentru vedere pe timp de noapte pentru a se apropia și a surprinde trupele noastre, deși au fost reperați înainte de a ajunge la posturi și au suferit pierderi’, a declarat acesta pentru AFP.

Talibanii și-au intensificat atacurile împotriva forțelor de securitate în ultimele săptămâni, în contextul în care SUA sunt pe cale să desfășoare forțe suplimentare. Combatanții islamiști au folosit în repetate rânduri ca vehicule capcană mașini militare humvee și ale poliției afgane pentru a ataca clădiri ale forțelor de securitate.

Soldații și polițiștii afgani, adesea slab pregătiți și prost echipați, continuă să plătească un preț ridicat pentru angajamentul lor. Autoritățile nu își dezvăluie pierderile, dar Sigar — organismul Congresului american care supraveghează cheltuielile SUA în Afganistan — le-a găsit adesea „șocante” și „nesustenabile”.

Talibanii, care au repurtat câteva victorii, dar niciuna marcantă în cursul ‘ofensivei lor de primăvară’, lansată la sfârșitul lunii aprilie, se simt ca acasă în numeroase districte din sudul și sud-estul țării, la frontiera cu Pakistanul.

sursa: agerpres.ro

Share