ORA PLANETEI este unisonul vocilor de pe glob: ecoul lor vibrează și în Moldova

ORA PLANETEI este unisonul vocilor de pe glob: ecoul lor vibrează și în Moldova

ORA PLANETEI sau Earth Hour este considerată cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile. Acesta are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.  

Din 2007, în fiecare an, în ultima sîmbata din luna martie, milioane de oameni de pe glob, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturandu-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Earth Hour. La aceasta mare manifestare voluntară de mediu din istorie a aderat și Republica Moldova din anul 2009. Am pus în mișcare și alte localitati, decît Chișinăul, pentru a sensibiliza problemele locale, relevante de mediu și a valorifica oportunități de a acționa împreună.

Anul acesta vom stinge luminile pe 28 martie, la ora locală 20.30, alături de peste 7.000 de orașe din mai mult de 156 de țări, pentru a arăta din nou că protejarea naturii ne preocupă și că vrem mai multă hotărâre și acțiuni concrete în rezolvarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.

Asistăm la un moment de cotitură la nivel internațional în privința politicilor și angajamentelor statelor din întreaga lume pentru încetinirea încălzirii globale și atenuarea impactului schimbărilor climatice. În decembrie vor avea loc negocierile finale între statele membre ONU privind țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – principalul factor ce determină creșterea temperaturilor și alte probleme conexe de mediu. De aceea, evenimentul are anul acesta o însemnătate și un rol aparte, pentru că poate canaliza vocea a două miliarde de susținători într-un scop comun esențial, de care depinde chiar supraviețuirea noastră pe această planetă: convingerea liderilor lumii că nu mai este timp pentru amînări sau justificări și că acum este momentul pentru asumarea unor ținte și a unor responsabilități ambițioase, pe măsura provocărilor cu care ne confruntăm.

Maria Roşca

Share