MTID a inițiat consultarea publică asupra proiectului modificării și completării Legii aviației civile

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) a inițiat, începând cu data de 10 februarie 2016, consultarea publică asupra proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la modificarea și completarea Legii aviației civile nr. 1237-XIII din 9 iulie 1997. Proiectul a fost publicat pe pagina oficială a MTID la rubrica „Transparența decizională” subrubrica „Consultări publice”.

Nota informativă care însoțește proiectul menționează că necesitatea elaborării acestui Proiect de lege „rezultă din totalitatea angajamentelor asumate și a activităților desfășurate dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova în domeniul aviației civile și vizează creșterea treptată a gradului de apropiere și compatibilitate a legislației Republicii Moldova cu legislația UE”, fapt ce constituie o condiție primară în dezvoltarea sectorului aerian.

Astfel, pentru implementarea Acordului de asociere, Acordului privind Spațiul Aerian Comun (ASAC), dar și al realizării reformei legislative, este necesară transpunerea și implementarea a peste 70 de acte normative din domeniul aviației civile. În acest sens, cea mai judicioasă opțiune este concentrarea, și nu divizarea capacităților instituționale existente în domeniul respectiv.

Autorii proiectului constată că „experiența ultimilor doi ani a demonstrat imposibilitatea stabilirii și desfășurării unor relații constructive dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) și Autoritate Aeronautică Civilă (AAC), ca  entități separate, în vederea implementării conștiincioase a Acordului SAC și utilizarea întregii capacități a proiectului de asistență tehnică, finanțat de Comisia Europeană”.

Conform competențelor ce îi revin, AAC urmează să acționeze ca o  instituție de înaltă fiabilitate, care este rezistentă în fața erorilor și riscurilor, siguranța zborurilor fiind sarcina primordială a AAC.

„În situația în care actualmente AAC este subordonată Guvernului, au fost constatate mai multe dificultăți și blocaje substanțiale, care au sistat elaborarea și promovarea actelor legislative din domeniu, precum și au tergiversat dezvoltarea normală a ramurii aviației civile”, se spune în nota informativă la proiect. „Totodată, necesită a se evidenția că astfel de dificultăți nu au fost constatate în practică până în anul 2013, când Legea nr.1237-XIII din 9 iulie 1997 stabilea în art. 5 alin. (2) că, „Autoritatea Aeronautică Civilă este o autoritate publică de certificare, supraveghere și control în domeniul aviației civile, creată în temeiul prezentei legi, care are statut de persoană juridică de drept public, subordonată Agenției, cu buget autonom (Agenția Transporturilor (Agenție), ulterior reorganizată  în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor”.

„Prin prezentul proiect de lege nu se solicită decât revenirea la bunele practici și reglementările anterioare (reglementările care erau în vigoare până la modificările și completările din anul 2013), când AAC era direct subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, astfel fiind asigurată buna funcționare a instituției și colaborarea acesteia cu toate organele de resort”, notează autorii proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la modificarea și completarea Legii aviației civile.

 

Doina Secrieru

Share