Militanții cer SUA să facă mai mult pentru a-l trage la răspundere pe Putin, pe măsură ce starea de sănătate a lui Navalny se deteriorează

Militanții cer SUA să facă mai mult pentru a-l trage la răspundere pe Putin, pe măsură ce starea de sănătate a lui Navalny se deteriorează

Administrația de la Washington a declarat că este „deranjată” de rapoartele despre deteriorarea rapidă a stării de sănătate a lui Alexey Navalny, în timp ce militanții au cerut Statelor Unite să impună mai multe sancțiuni pentru a trage la raspundere a Moscovei pentru ceea ce Amnesty International a afirmat că ar putea fi „moartea lentă a liderului opoziției ruse”.

Guvernul rus pare descurajat de tranșele anterioare de sancțiuni din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene cu privire la otrăvirea și încarcerarea lui Navalny. Deși unii au spus că este neclar sau puțin probabil ca mai multe sancțiuni să schimbe comportamentul Rusiei, au spus că este important ca Statele Unite să continue să se vorbeasca și să acționeze împotriva tratamentului Moscovei pentru Navalny.

Și întrucât SUA ar putea cântări consecințele potențiale pentru maltratarea continuă a lui Navalny de către Kremlin, administrația Biden se pregătește să aplice sancțiuni pentru o serie de alte fapte greșite rusești, de la hack-ul SolarWinds la recompensele raportate asupra soldaților americani din Afganistan și interferența electorală, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu procesul.

Opțiunile de sancționare au fost elaborate, iar administrația, care s-a concentrat în mare parte pe probleme interne în ultimele săptămâni, a căutat să stabilească momentul potrivit pentru a implementa aceste sancțiuni.

Navalny, un critic declarat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost diagnosticat cu două hernii și își pierde sentimentul în ambele mâini, a declarat miercuri unul dintre avocații săi, Olga Mikhailova, într-un interviu acordat presei ruse.

Acesta se află într-o grevă a foamei în semn de protest fata de refuzul oficialilor din penitenciare de a-i acorda acces la îngrijiri medicale adecvate. Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că nu îi va oferi un tratament special.

„Kremlinul îl ucide pe Navalny. Poate ca nu va muri săptămâna viitoare sau în luna următoare, dar îl vor măcina până când sănătatea lui se va deteriora și vor constitui o scuză despre modul în care a murit”, a declarat Bill Browder, un finanțator de origine americană, prieten al lui Sergey Magnitsky.

Magnitsky, un avocat din Moscova, a murit într-o închisoare rusă în noiembrie 2009. Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, a declarat într-un tweet săptămâna aceasta că Navalny a fost supus unor condiții de detenție „în valoare de tortură”.

Ambasadorul american în retragere, Kenneth Yalowitz, care a servit două tururi ca diplomat la Moscova și ambasador în Europa de Est, a declarat pentru CNN că nu este clar dacă guvernul rus „vrea pur și simplu să-l lase să moară în închisoare sau să-l țină ca pe un ostatic – de fiecare dată când sănătatea lui scade să-l pompeze, astfel încât să poată continua, pur și simplu pentru a demonstra că soarta lui este în mâinile lui Putin complet”.

Putin încearcă să demonstreze că este „puternic”.

Cred că asta (încercarea lui Putin) de a demonstra este că, în cele din urmă, el este foarte puternic”, a spus Yalowitz, adăugând că, dacă Kremlinul îi permite lui Navalny să moară, „tot iadul se va rupe”.

Miercuri, oficialii de la Casa Albă, ai Departamentului de Stat și ai Consiliului de Securitate Națională au oferit apeluri pentru ca Rusia să permită lui Navalny aflat în dificultate de a avea o asistență medicală adecvată și a reiterat opoziția lor la închisoare.

„Îndemnăm autoritățile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i asigura siguranța și sănătatea”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, la un briefing.

„Atâta timp cât se afla în închisoare, guvernul rus este responsabil pentru sănătatea și bunăstarea sa”, a spus ea, adăugând că vor „monitoriza îndeaproape situația”.

„De asemenea, as dori sa reiterez faptul că considerăm că pedeapsa cu închisoarea domnului Navalny pe baza acuzațiilor este motivată politic și o nedreptate gravă”, a afirmat Psaki.

„Și suntem alături de aliați și parteneri de aceeași părere în ceea ce privește solicitarea eliberării sale imediate, precum și un sfârșit al persecuției susținătorilor săi”.

Garry Kasparov, președintele Fundației pentru Drepturile Omului, a declarat într-un articol de opinie al CNN că „liderii politici și de afaceri din lumea liberă au o altă șansă de a arăta soluție nou – sau lașitate continuă”.

Browder a cerut administrației să impună noi sancțiuni „iminent”.

„Dacă nu o fac iminent, se va înrăutăți”, a spus el.

Administrația Biden a prezentat sancțiuni la începutul lunii martie

Administrația Biden a impus o serie de sancțiuni asupra oficialilor și entităților rusești ca răspuns la otrăvirea și încarcerarea lui Navalny. Acțiunile – întreprinse în coordonare cu Uniunea Europeană, care au dezvăluit și sancțiuni – au reprezentat prima mișcare semnificativă împotriva Moscovei de când Joe Biden a devenit președinte.

Un oficial al UE a declarat pentru CNN că există „discuții în curs între UE și SUA ca răspuns la comportamentul Rusiei, inclusiv cu privire la situația de otrăvire și detenție a lui Navalny”.

Browder a declarat miercuri pentru CNN că „ultimele sancțiuni nu au fost aplicate persoanelor potrivite”.

„Navalny a făcut o listă cu cei care trebuiau sancționați și era plin de oameni care nu lucrează pentru guvernul rus, dar sunt casieri, oamenii de afaceri care se ocupă de fondurile lui Putin și ale colaboratorilor săi”, a spus el.

„SUA ar trebui să coboare pe această listă și să sancționeze mai mulți oameni și să o facă în continuare până când îl vor elibera pe Navalny. Aceasta este calea de a-l opri pe Putin să-l ucida”.

Yalowitz, un coleg de la Centrul Wilson, a declarat că se îndoiește de faptul că noile sancțiuni vor face diferența în comportamentul Rusiei față de Navalny, dar că acestea sunt „importante pentru a menține presiunea asupra lor, pentru a-i lasa pe ruși să stie că sunt izolați, că acest lucru este un comportament inuman”.

„Președintele Biden a vorbit despre importanța drepturilor omului, distingându-și administrația de cea anterioară. Și chiar cred că este foarte important pentru noi, știți, să acționăm în conformitate cu aceste principii, chiar dacă putem ști că este posibil să nu se obțină rezultatul final pe care îl dorim”, a afirmat el.

Această poveste a fost actualizată cu comentarii suplimentare din partea criticului de la Kremlin, Bill Browder.

Sursa: edition.cnn.com
Traducere: Nina Emandei

Share