Opinie: Poate gazul românesc să dejoace șahul rusesc din Moldova?

Opinie: Poate gazul românesc să dejoace șahul rusesc din Moldova?

România poate fi marea şansă a Republicii Moldova dacă aceasta vrea să îşi sporească substanţial securitatea energetică prin diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi – Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune, potrivit adevarul.ro.

Într-un clasament al celor mai vulnerabile ţări din lume privind securitatea energetică, Republica Moldova ocupă unul din locurile fruntaşe. Tocmai din acest motiv, România şi Republica Moldova au semnat în anul 2015 un Memorandum de Înţelegere pentru a ajuta ţara vecină să îşi diversifice resursele energetice. Dar pot şi, mai ales vor vecinii noştri de peste Prut să scape de influenţa gigantului Gazprom? Care sunt şansele şi care sunt etapele acestei ecuaţii?

Republica Moldova este într-o situaţie complicată. Are un preşedinte pro-rus, un guvern fragmentat şi măcinat uneori de acuzaţii de corupţie, o societate divizată iar economia ţării a intrat la începutul anului în recesiune. Anul 2018 va fi, însă, crucial, pentru că, dincolo de Prut, vor avea loc alegeri parlamentare. O victorie a forţelor pro-ruse va anula toţi paşii făcuţi de Republica Moldova spre Uniunea Europeană în condiţiile în care obiectivul lui Igor Dodon este anularea acestui parcurs şi întoarcerea cu faţa către Răsărit. Răspunsul electoratului va fi edificator în privinţa drumului pe care această ţară îl va parcurge în următorul deceniu. Către prosperitate şi modernism sau în mrejele panslavismului ortodox? Aşa, sinuos, cu scandaluri şi cu multă corupţie, orientarea a fost spre Vest şi pare că rezistă, cu toate ezitările şi retractările fireşti unui asemenea efort uriaş, de a rupe ţara de atâţia ani de domniaţie exclusivă a ruşilor.

Condiţia necesară pentru acest proiect care s-ar putea contura chiar în anul 2018 este ca ambele ţări să fie conduse de guverne stabile şi responsabile.

Poate să scape Gazprom printre degete Republica Moldova?  În prezent, gigantul rus exercită controlul absolut al pieţei de gaze naturale de dincolo de Prut. Nu numai că este unicul furnizor viabil, dar deţine direct 50% din compania de stat Moldovagaz şi controlează încă un procent de 13%, indirect, prin Transnistria. Moldovagaz este compania mamă a Moldovatransgaz, operatorul de distribuţie de gaz natural. Practic, reţeaua de gaze naturale a Republicii Moldova nu este a fraţilor noştri. Proprietarul este Gazprom şi, în condiţiile acestea, dictează tonul.

În anul 2006, disputele comerciale dintre Rusia şi Ucraina au generat o criză a gazului care a afectat întreaga Europă. A fost un moment de cotitură pentru că, pentru prima dată, gazul rusesc era folosit ca armă politică. Mai la Est, unul dintre statele care au îndurat zile bune de ger, într-o iarnă cumplită, a fost Republica Moldova. Cu chiu cu vai au trecut moldovenii de acele momente, fiind ajutaţi cu ceva rezerve de gaze dinspre Ucraina şi cu energie electrică din România. Absenţa unei interconexiuni între ţara noastră şi Republica Moldova s-a dovedit a fi o chestiune dramatică.

Citiâi continuarea pe adevarul.ro.

Share