La Moscova au loc funeraliile lui Alexei Navalnîi

La Moscova au loc funeraliile lui Alexei Navalnîi

În condiții de maximă securitate, la Moscova, susținătorii lui Aleksei Navalnîi au venit să-și ia rămas-bun de la politician. Liderul opoziției din Rusia va fi înmormântat în Cimitirul Borisov, din apropierea casei unde acesta a locuit. În aceste clipe ar urma să înceapă slujba funerară. O coadă mare de oameni s-a adunat lângă biserică, iar reprezentanți ai forțelor de ordine au fost observați pe acoperișul clădirii din apropierea lăcașului. Filmările la biserică și cimitir au fost interzise. Apropiații politicianului și echipa lui Navalnîi se așteaptă la impedimente și arestări din partea Poliției.

Înmormântarea lui Alexei Navalnîi se desfășoară sub stricta supraveghere a Poliției. Apropiații și echipa opozantului au fost împiedicați să închirieze o sală de înmormântare și li s-a refuzat punerea la dispoziție a unei mașini funerare. Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerea”, în care are loc slujba de înmormântare, precum și cimitirul, sunt păzite de Poliție, iar cartiere întregi au fost izolate cu un gard metalic. Pe ușile bisericii sunt plasate afișe care atenționează despre interzicerea fotografierii și filmării, iar chiar deasupra altarului se află o cameră de supraveghere.

Nu a fost ușor de găsit un loc de veci pentru Navalnîi pentru că multe biserici au refuzat să găzduiască slujba. Apropiații celui care a fost cel mai cunoscut opozant al lui Putin au îndemnat lumea să nu se teamă și să vină la înmormântare.

Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerea” se află în cartierul Mariino, unde a locuit Navalnîi. Cimitirul este puțin mai departe, peste râul Moscova, astfel că transportarea defunctului ar putea fi problematică.

Leonid Volkov, membru al echipei lui Navalnîi, a declarat că a fost imposibil de găsit o mașină funerară care să ducă corpul de la morgă la biserică: firmele de pompe funebre pur și simplu refuzau să își ofere serviciile, iar persoane necunoscute le sunau și le amenințau. Din același motiv, a fost imposibil să se închirieze o sală pentru luarea de rămas bun de la politician. Alexei Navalnîi a murit la 16 februarie în colonia Lupul Polar din Harp.

Autoritățile susțin că el a decedat din cauze naturale, însă familia, echipa fostului lider al opoziției, precum și mulți lideri occidentali l-au acuzat pe Vladimir Putin de uciderea lui Navalnîi, care a fost trei ani în detenție în condiții dure. Timp de nouă zile apropiații au luptat pentru a recupera trupul acestuia.

Nu este clar deocamdată cine din familia sau aliații lui Navalnîi participă la înmormântare, mulți dintre aceștia se află în exil în străinătate de teama urmăririi penale în Rusia. Fundația lui Navalnîi pentru combaterea corupției și birourile sale regionale au fost desemnate în 2021 drept „organizații extremiste” de către guvernul rus.

În aceste momente, are loc slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni veniți la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerea” scandează: „Aleksei!”, „Nu vă vom ierta!”, „Putin – criminal!”, „Rusia, fără Putin!”.

Share