Iulie 2023 ar putea intra în istorie drept cea mai fierbinte lună. Climatologii de la NASA au pronosticuri sumbre

Iulie 2023 ar putea intra în istorie drept cea mai fierbinte lună. Climatologii de la NASA au pronosticuri sumbre

Iulie 2023 ar putea intra în istorie drept cea mai fierbinte lună din ultimele „sute, dacă nu mii de ani”, la nivel mondial. De această părere este climatologul-şef al NASA, transmite DW.

Două instrumente ale Uniunii Europene şi Universităţii din Maine, din SUA, indică faptul că luna iulie a doborât deja mai multe recorduri de căldură. Climatologul-şef al NASA, Gavin Schmidt, a declarat că deşi datele lor diferă uşor, tendinţele de creştere a temperaturilor sunt fără echivoc şi vor fi, probabil, reflectate în rapoartele lunare ale agenţiilor americane, care dispun de date mai consolidate.

Miercuri, observatorul european Copernicus avertizase deja că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilo

„Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Gavin Schmidt, adăugând că „valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri”, mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, „care abia a sosit”.

El Nino este un fenomen meteorologic ciclic, care îşi are originea în Oceanul Pacific şi determină o creştere a temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale lumii şi precipitaţii abundente în altele. Deşi acesta joacă un rol minor în observaţiile actuale, omenirea asistă la recorduri de temperatură la suprafaţa mării, chiar şi în afara tropicelor.

„Ne aşteptăm ca aceasta să continue, întrucât emitem gaze cu efect de seră în atmosferă”, spune Schimdt.

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. Potrivit calculelot climatologului-șef al Nasa, această probabilitate este în prezent 50/50. Între timp, alți oameni de ştiinţă estimează o probabilitate de până la 80%.

„Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald, deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino care se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an”, a conchis Schmidt.

Share