Israel: Două rachete trase din Fâşia Gaza spre regiunea Tel Aviv. Cum a reacționat

Israel: Două rachete trase din Fâşia Gaza spre regiunea Tel Aviv. Cum a reacționat

Două rachete au fost trase, ieri, din Fâşia Gaza spre regiunea Tel Aviv.

Cu câteva momente înainte de anunţul armatei, postat pe Twitter, sirenele au sunat în cursul serii la Tel Aviv şi în localităţile învecinate. Ministerul de Externe a publicat o înregistrare video, arătând, după cum a susţinut, sistemul de apărare antirachetă israelian „Cupola de Fier” în timp ce distrugea una din rachete „deasupra regiunii Tel Aviv”.

Potrivit armatei, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Una dintre rachete „se pare că a căzut în mare şi cealaltă s-a prăbuşit undeva, dar nu la Tel Aviv”, a declarat la un post public de televiziune primarul acestui oraş de la Mediterana, Ron Huldai.

Zona metropolitană Tel Aviv se află la 70 km nord de Fâşia Gaza, enclavă sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas.

De menționat că, Armata israeliană a efectuat astăzi 100 de lovituri asupra poziţiilor deţinute de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, ca ripostă la tirurile cu rachete dinspre enclava palestiniană în direcţia regiunii Tel Aviv în seara zile de ieri. „Avioane de luptă, elicoptere de atac şi aviaţia israeliană în ansamblul său au atacat în noaptea de joi spre vineri o sută de ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza”, se afirmă într-un comunicat al armatei, care menţionează că printre ţintele lovite figurează un important centru de fabricare a rachetelor şi un complex de unde Hamas îşi dirijează activităţile în Cisiordania, un alt teritoriu palestinian situat la o distanţă de câteva zeci de kilometri de Fâşia Gaza.

Conform informaţiilor preliminare, un singur cuplu de palestinieni a fost rănit în sudul Fâşiei Gaza.

Aceste acte de ostilitate şi reacţia dură a Israelului reprezintă ultima manifestare a tensiunilor ce persistă între Israel şi grupările armate palestiniene, care s-au ciocnit din nou în 2018, după trei războaie din 2008. Ele intervin într-o perioadă extrem de volatilă, când regimul de încetarea focului de ambele părţi rămâne fragil, iar Israelul este în plină campanie electorală.

Mihaela Rotari 

Share