Cum se pregăteşte Rusia, în apropierea coastei Mării Negre, pentru un atac nuclear sau chimic (video)

Cum se pregăteşte Rusia, în apropierea coastei Mării Negre, pentru un atac nuclear sau chimic (video)

Trupele ruseşti din apropierea coastei Mării Negre au efectuat exerciţii pentru un scenariu în care Rusia a fost atacată de o armă chimică sau nucleară, scrie Newsweek, citând Ministerul rus al Apărării.

Desfăşurate în trei regiuni din Rusia, aflate între Marea Neagră şi Marea Caspică, exerciţiile au implicat mai mult de 5.000 de militari, a anunţat luni într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Pregătindu-se pentru un scenariu în care Rusia a fost atacată cu „arme de distrugere în masă de un duşman ipotetic”, soldaţii au fost purtat costume speciale şi măşti de gaze.

Unităţile specializate în arme chimice au fost desfăşurate în regiunile Krasnodar şi Stavropol, în timp ce cel puţin 100 de soldaţi din regiunea vecină Rostov au lansat, în paralel, o operaţiune de decontaminare.

Operaţiunea a venit după exercitii similare efectuate de trupele ruse în Armenia vecina, în weekend.

De asemenea, s-au desfăşurat laboratoare mobile şi vehicule de depistare radioactivă şi chimică care au capacitatea de a pune în carantină, de a evalua şi, eventual, de a elimina o substanţă chimică sau nucleară.

De altfel, 13 noiembrie este Ziua trupelor de protecţie în faţa radiaţiilor, atacurilor chimice şi biologice din cadrul Forţele Armate ale Federaţiei Ruse. În ultimele săptămâni, forţele ruseşti cu capacităţi nucleare au lansat lansări de rachete şi survoluri în cadrul unor exerciţii ofensive într-un scenariu de conflict.

sursa: adevarul.ro

Share