Fotbalul l-a scos din sărăcie. Povestea ghanezului cu șapte frați și un tată erou

Fotbalul l-a scos din sărăcie. Povestea ghanezului cu șapte frați și un tată erou

Arsenal Londra a dat o adevărată lovitură aseară, în ultima zi de transferuri, cumpărându-l de la Atletico Madrid pe mijlocașul ghanez Thomas Partey (27 de ani). Om determinant în sistemul gândit de Diego Simeone la Atletico Madrid, internaționalul ghanez trece în Premier League, unde presa britanică susține că se va exprima la cel mai înalt nivel datorită calităților fizice și determinării sale.

Thomas Partey e un caz exponențial pentru cei care s-au realizat în viață prin sport. The Sun scrie că Partey îi datorează totul tatălui său, care și-a vândut tot ce avea pentru ca fiul său să dispună de banii necesari pentru a-și lua viză și pentru a pleca în Spania, la un trial, relatează Digisport.ro.

Născut într-un oraș sărac, Krobo Odumase, Thomas, pe care Arsenal a plătit aseară 45 milioane de euro, mai are șapte frați, iar tatăl său îl alinta „Senegal”, după numele unui prieten.

Legitimat la gruparea Odometah, micul Partey a semnat cu un agent care i-a promis că se va realiza în viață prin fotbal dacă va ajunge în Europa. „Nu eram eu cel mai bun, un atacant impresiona la acea vreme, dar el nu-și dorea să ajungă în Europa. Eu îmi doream să mă realizez prin fotbal și să-mi ajut familia. Agentul mi-a făcut actele, dar trebuia să aștept. Mă antrenam, mâncam și dormeam”, istorisea Partey, pentru Marca.

Plecarea spre Europa era condiționată de viză, astfel că misiunea i-a revenit părintelui actualului fotbalist al „Tunarilor”. Inițial a încercat să găsească sponsori, dar tentativa s-a dovedit sortită eșecului.

Prins la ananghie, Partey senior s-a dat peste cap pentru a face bani. Și-a vândut tot ce avea în casă și a zâmbit mulțumit când rezultatul efortului său i-a permis să obțină toți banii necesari pentru viză.

„Tata mi-a cumpărat primele ghete când eram mic. Tata m-a ajutat enorm și când jucam la echipa mea din cartier, cumpăra mâncare pentru toți colegii mei”, mai povestea Partey.

În 2012, când agentul l-a informat pe Thomas că toate actele sunt făcute pentru plecarea în Europa, fotbalistul nici n-a apucat să-și ia rămas bun de la părinții săi, de la frații săi. A plecat în necunoscut, dar soarta și oamenii din jurul său i-au zâmbit.

A ridicat din sprâncene când și-a dat seama că destinația e Spania și și-a aruncat pe creștetul capului o șapcă. Într-o geantă și-a îngrâmădit câteva lucruri și toate visurile, iar pașaportul l-a ținut strâns în mână până la aterizarea în Madrid.

Timp de șase luni, părinții săi n-au știut mai nimic de el. Aflaseră doar că e în Spania. Partey a impresionat la trial și, treptat, a devenit unul dintre oamenii esențiali ai lui Atletico Madrid.

Transferul la Arsenal Londra vine ca un balsam pentru mijlocașul care a reușit în labirintul întortocheat al fotbalului și al vieții. Tatăl său, cu siguranță, are de ce să zâmbească.

Mihaela Rotari

Share