Finlanda devine stat membru al NATO

Finlanda devine stat membru al NATO

Finlanda devine astăzi, oficial, stat membru al Alianței Nord – Atlantice, a anunțat Jens Stoltenberg.

Steagul Finlandei va fi arborat la sediul NATO din Bruxelles, astăzi, 4 aprilie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 15.00.

„Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai organizaţiei de marţi şi miercuri.

„Anul trecut, statele aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria moderă a NATO. Statele aliate sunt de acord că şi procedurile pentru aderarea Suediei trebuie finalizate rapid”, a subliniat Stoltenberg.

Ungaria şi Turcia au fost ultimele state membre NATO care au ratificat tratatul privind integrarea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. În schimb, atât Turcia, cât şi Ungaria amână procedurile pentru ratificarea admiterii Suediei în NATO. Turcia este nemulţumită de toleranţa Suediei faţă de membri ai unor grupuri separatiste kurde, iar Budapesta reproşează Guvernului suedez poziţii referitoare situaţia politică din Ungaria.

Finlanda şi Suedia au decis să devină membre NATO ca reacţie la riscurile apărute în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Share