Constantin Codreanu: Această măsură legislativă mioapă a Parlamentului de la Kiev, scoate Ucraina din rândul statelor autentic democratice

Constantin Codreanu: Această măsură legislativă mioapă a Parlamentului de la Kiev, scoate Ucraina din rândul statelor autentic democratice

Deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu în cadrul unei declarații de presă a vorbit despre noua lege ucraineană, adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei.

„Am primit cu revoltă și indignare știrea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educației care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului preșcolar, școlar, liceal, profesional și universitar în limbile popoarelor autohtone și ale minorităților naționale din Ucraina, printre care și limba română”, a menționat el.

În același timp, Codreanu a vorbit despre rolul geopoliticii în cadrul noii legi adoptate de Rada Supremă.

„Articolul 7 din Legea educației este o provocare. El are și valoare de test pentru statul de drept din Ucraina și pentru națiunea ucraineană în ansamblu. Prin adoptarea noii legi a educației, Rada Supremă a Ucrainei a trasat o linie a confruntării majorității ucrainene cu minoritățile naționale văzute drept captive ale statului ucrainean și amenință echilibrul interetnic fragil din diverse regiuni ale statului. Această măsură legislativă mioapă a Parlamentului de la Kiev, adoptată dintr-un impuls cu accente vădit excesive, este marcată geopolitic și scoate Ucraina din rândul statelor autentic democratice”, a spus el.

Constantin Codreanu a comunicat despre o obligație a Ucrainei, dar și despre numărul de școli lichidate „în intervalul 1924-2017”.

„Statul ucrainean are obligația recunoașterii comunității românești drept popor autohton, de a-i asigura autonomia culturală garantată constituțional și de a păstra și dezvolta învățământul public în limba română. De asemenea, constatăm că Ucraina a suprimat în ultimul secol un număr maxim de școli cu limba română de predare. Astfel, în intervalul 1924-2017, administrația din Ucraina a lichidat 205 școli cu predare în limba română din cele 282 câte au existat istoric, în tot atâtea localități cu populație românească. În ultimii 93 de ani statul ucrainean sovietic sau post-sovietic a lichidat școlile cu predare în limba minorității române într-un ritm mediu de 2,2 școli anual”, a conchis Codreanu.

Mihaela Conovali

Share