De ce nu a mai cerut Băsescu cetăţenia Republicii Moldova?

De ce nu a mai cerut Băsescu cetăţenia Republicii Moldova?

Înainte de vizita fostului preşedinte, Traian Băsescu, în Republica Moldova, aproape toate publicaţiile titrau că acesta va deveni cetăţean moldovean, citând o declaraţie a ambasadorului român în Republica Moldova, Marius Lazurca. În timpul vizitei la Chişinău, Băsescu a declarat că nu a solicitat să primească cetăţenia moldovenească din cauza că situaţia politică din Republica Moldova nu este “propice”, relarează hyperflash.ro

„Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, a spus Traian Băsescu, în timpul vizitei din 2 aprilie a.c., conform Mediafax.

Condiţiile pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova de către un străin sunt prevăzute în legea nr. 1024 din 02.06.2000 la articolul 17. În acest articol se arată că pentru a fi cetăţean al ţării vecine străinul “cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova” trebuie să aibă “şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin în ultimii 10 ani” (litera a), să cunoască şi să respecte prevederile Constituţiei Republicii Moldova (litera e)), să susţină testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat (litera f)) şi să aibă surse legale de existenţă. Singura condiţie pe care Traian Băsescu nu o poate îndeplini este cea legată de şederea legală şi continuă, ÎNSĂ preşedintele Republicii Moldova poate, potrivit articolului 24 alineatul (2), acorda cetăţenie printr-un decret, dacă persoana în cauză nu se află sub incidenţa articolului 20 literele a)-d). Acestea precizează următoarele:

  • a) a săvîrşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;
  • b) a fost implicată în activitate teroristă;
  • c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
  • d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;


Pe 18 martie a.c. fostului preşedinte, Traian Băsescu, i s-a adus la cunoştinţă de către procurori că este urmărit penal pentru şantaj, ceea ce intră sub incidenţa articolului 20 litera c) din legea Republicii Moldova privind obţinerea cetăţeniei.

Dacă preşedintele Republicii Moldova ar fi emis decretul de acordare a cetăţeniei fără a ţine cont de această prevedere, potrivit articolului 41, decretul ar fi putut fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie.

  • Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare.

Cel mai probabil, acest decret ar fi fost atacat de proruşii din Republica Moldova având în vedere atacurile virulente ale lui Traian Băsescu, din timpul mandatului, la adresa Rusiei.

Acestea fiind spuse, oare situaţia politică din Republica Moldova nu era propice pentru ca Traian Băsescu să ceară cetăţenia Republicii Moldova sau situaţia juridică a lui Traian Băsescu nu era propice pentru obţinerea cetăţeniei?

Oare şi-ar fi asumat preşedintele Nicolae Timofti încălcarea legii şi, implicit, atacurile adversarilor politici pentru Traian Băsescu?

 

Sursa: stiripesurse.ro

Share