Cutremur puternic în sudul Turciei. Sute de morți și răniți

Cutremur puternic în sudul Turciei. Sute de morți și răniți

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,8 s-a produs în sudul Turciei, în apropiere de Siria anunță presa internațională. Aproape 200 de oameni și-au pierdut viața în Turcia și Siria, sute de răniți sunt la această oră. Potrivit CNN, seismul s-a produs la o adâncimea de 17,9 de kilometri. Până la această oră au fost înregistrate 42 de replici. Replicile ar putea continua în orele și chiar în zilele următoare, anunță specialiștii.

Cel puțin 42 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în Siria, relatează agenția SANA, citată de CNN. Decesele au survenit în regiunile Aleppo, Hama și Latakia. Mai multe clădiri din Siria s-au prăbușit. Grupul Căștile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunțat, de asemenea, că există zeci de victime și că sute de oameni sunt prinși sub dărâmături în regiunea Idlib.

Ministrul turc de interne Suleymon Soylu a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis. În provincia Malatya, la nord-est de Gaziantep, cel puțin 23 de persoane au fost ucise, au declarat oficialii locali. În Sanliurfa au fost 17 morți. Mai multe decese au fost raportate în Diyarbakir și Osmaniye, transmite Digi24.ro.

Guvernatorul provinciei Sanliurfa din sud-estul Turciei, Salih Ayhan, a declarat pe Twitter că există clădiri distruse și a îndemnat oamenii să se ducă în locuri sigure.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale și de producție ale Turciei și se învecinează cu Siria. În zonă se află, de asemenea, numeroși refugiați.

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters. Șeful Crucii Roșii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informații despre pagube grave și clădiri prăbușite și a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Cutremurul a fost resimțit în Cipru, Liban și mai ales Siria, dar și în Grecia și Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbușit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbușit și acolo.

Se înregistrează în continuare replici după unda de șoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) și epicentrul a fost localizat la 26 de km est de orașul Nurdagi și la 32 de km de orașul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. În 1999, peste 17.000 de oameni au murit după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.

Share