Cutremur în Taiwan, cel mai puternic din ultimii 25 de ani

Cutremur în Taiwan, cel mai puternic din ultimii 25 de ani

Cel mai puternic cutremur din Taiwan într-un sfert de secol a zguduit insula miercuri în ora de vârf a dimineții, distrugând clădiri și provocând moartea a patru persoane. Hualien a fost epicentrul seismului de magnitudinea 7,5 pe scara Richter.

O clădire cu cinci etaje din Hualien a fost puternic avariată, prăbușindu-se primul etaj și lăsând restul înclinat la un unghi de 45 de grade. În capitala Taipei, țigle au căzut din clădiri mai vechi. Școlile și-au evacuat elevii pe terenuri de sport, echipându-i cu căști de protecție galbene. Unii s-au acoperit, de asemenea, cu manuale pentru a se proteja de căderea obiectelor, pe măsură ce replicile continuau.

Serviciul de tren a fost suspendat pe insula de 23 de milioane de oameni, la fel ca și serviciul de metrou în Taipei, unde o linie supraterană nou construită s-a separat parțial. Traficul de-a lungul coastei de est a fost aproape blocat, cu alunecări de teren și moloz care au lovit tunelurile și autostrăzile din regiunea muntoasă. Acestea au provocat pagube vehiculelor, deși nu era clar dacă cineva a fost rănit.

În ciuda cutremurului, chiar înainte de ora 8 dimineața, panica inițială a dispărut rapid pe insula, care este zguduită în mod regulat de cutremur și se pregătește pentru acestea cu exerciții la școli și anunțuri emise prin mass-media publică și telefonul mobil.

Autoritățile au spus că se așteptau doar la un cutremur relativ ușor de magnitudinea 4 și, prin urmare, nu au trimis alerte.

„Cutremurele sunt o întâmplare comună și m-am obișnuit cu ele. Dar astăzi a fost prima dată când am fost speriat până la lacrimi de un cutremur”, a spus pentru Euronews Hsien-hsuen Keng un locuitor din Taipei.

Hualien a fost lovit ultima dată de un cutremur mortal în 2018, care a prăbușit un hotel istoric și alte clădiri. Cel mai grav cutremur din ultimii ani din Taiwan a avut loc în septembrie 1999, cu o magnitudine de 7,7, provocând 2.400 de morți, rănirea a aproximativ 100.000 de persoane și distrugând mii de clădiri.

Cutremurul a fost resimțit în Shanghai și în mai multe provincii de-a lungul coastei de sud-est a Chinei, potrivit presei chineze. China și Taiwan sunt la o distanță de aproximativ 160 de kilometri.

Share