Cum a învins Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii fără a avea majoritatea voturilor?

Cum a învins Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii fără a avea majoritatea voturilor?

Pe data de 8 noiembrie 2016 au avut loc alegerile pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii în urma cărora candidata Partidului Democrat – Hillary Clinton a acumulat 59 814 018 voturi față de candidatul Partidului Republican – Donald Trump – 59 611 678.

Cum se face că Donald Trump, care a acumulat cu aproximativ 200 mii de voturi mai puțin a învins cursa electorală și urmează a fi cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii?

Explicația o găsim în sistemul electoral american, unde președintele este ales pe o cale diferită decât suntem noi obișnuiți.

Încă din 1787, președintele SUA este ales prin vot indirect de către cetățeni. Fiecare stat membru al SUA, în dependență de populația sa, deleagă un număr de electori în colegiul electoral federal, format din 538 de persoane (de ex. Californiei îi revin 55 de electori, iar Wyoming – 3 electori). Colegiul electoral cu majoritatea simplă de voturi (minim 270) alege, în mod formal, președintele și vicepreședintele SUA.

Așadar, în alegerile prezidențiale din SUA luptele se dau după sistemul majoritar „Învingătorul ia totul” sau cu alte cuvinte, voturile tuturor electorilor dintr-un stat se atribuie candidatului care a cumulat majoritatea voturilor cetățenilor din statul respectiv, indiferent dacă este vorba de 99% sau 50%+1 vot. Deci, diferența de un vot poate aduce susținerea tuturor electorilor din acel stat. *Excepții de la această regulă sunt statele Maine și Nebraska, unde electorii sunt distribuiți proporțional voturilor alegătorilor.

În 2016, Hillary Clinton a învins cu o diferență enormă în unele state (29% în California, 21% în New York, 28% în Massachusetts, 32% în Hawaii, 28% în Washington), fapt ce a determinat numărul mare de voturi pentru candidatura democraților, dar nu a influențat deloc numărul electorilor care sunt delegați de aceste state în colegiul electoral federal și care urmează să o susțină pe Clinton.

În același timp, deși Donald Trump, candidatul Partidului Republican, a învins la limită în unele state (o diferență de 3% în Carolina de Nord, 1% în Pennsylvania, Florida și Wisconsin) toți electorii delegați în colegiul electoral de aceste state îl vor susține. Desigur că și Trump a învins spectaculos în unele state, de exemplu Oklahoma, cu o diferență de 36%, dar aceste state au o populație mai mică și nu au influențat prea mult numărul total de votanți.

Pentru multe state ale lumii, sistemul electoral american este greu de înțeles și produce uneori rezultate paradoxale: acum, la fel ca în anii 1876, 1888 și 2000, a câștigat candidatul care are de facto un număr mai mic de susținători în rândul alegătorilor. Deși preferințele votanților sunt cunoscute, colegiul electoral se va întruni, în mod oficial, în luna decembrie pentru a stabili cine va fi următorul președinte al Statelor Unite. Noul președinte va fi învestit în funcție în data de 20 ianuarie 2017.

Sursa: cicde.md

Share