Vladimir Putin: Principala greşeală a Rusiei a fost încrederea prea mare în Occident
„Principala noastră eroare a fost că am avut o încredere mult prea mare în voi. Voi aţi interpretat încrederea noastră ca o slăbiciune şi aţi exploatat acest fapt”, a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui interviu televizat organizat de membrii ai mediului academic din Vest, potrivit adevarul.ro
Vladimir Putin a folosit discuţia televizată cu membrii mediului academic din Vest, organizată în localitatea Sochi, pentru a oferi propria explicaţie pentru ceea ce consideră a fi cea mai neagră perioadă în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite. Sondajele de opinie au condus la opinia că retorica împotriva Occidentului rezonează cu electoratul rus, care în marea majoritate îl creditează pe Putin cu redobândirea mândriei naţionale şi cu capacitatea Rusiei de a rezista în faţa a ceea ce aceştia consideră a fi o încercuire din partea Vestului.
Adeseori vizibil furios, conform jurnaliştilor de la Reuters, Putin a afirmat că Rusia este cea care a avut de suferit de pe urma relaţiei cu Occidentul şi a catalogat clasa politică a Rusiei post-sovietică drept mult prea naivă şi credulă. „Din păcate, partenerii noştri din Vest, după ce şi-au împărţit moştenirea geo-politică a URSS-ului şi s-au declarat singuri învingătorii Războiului Rece, s-au crezut posesorii adevărurilor absolute” , a afirmat Putin. „Aceştia au început să intervină deschis în problemele interne ale ţărilor şi să exporte democraţia în acelaşi fel în care, în vremea lor, liderii sovietici au încercat să exporte revoluţia socialistă lumii întregi”.
„Trebuie să depăşim acest moment din trecut şi să avem o relaţie bazată pe respect mutual şi în care să ne tratăm unii pe alţii ca parteneri egali”, a adăugat Putin, citat de agenţia Tass. Putin a afirmat că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia se află într-o „stare lamentabilă”, făcând referire la campania anti-Rusia „fără precedent” din Statele Unite, închiderea facilităţilor diplomatice şi presiunile exercitate asupra organizaţiilor de media ale Rusiei de autorităţile americane.
Liderul de la Kremlin nu l-a criticat personal pe Donald Trump, dar a afirmat că politica acestuia este lipsită de predictibilitate ca rezultat a inamicilor săi politici care-l opresc de la îndeplinirea tuturor promisiunilor sale de campanie. Sancţiunile impuse de Statele Unite au scopul de a scoate Rusia de pe piaţa de energie din Europa Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite încearcă să scoată Rusia de pe piaţa de energie din Europa prin intermediul ultimului set de sancţiuni economice, pe care Trump le-a semnat mai mult obligat de votul pozitiv din Congres.
„Ultimul set de sancţiuni adoptate de către Congresul SUA sunt concepute, în mod deschis, pentru a scoate Rusia de pe piaţa de energie din Europa şi să oblige statele Uniunii să achiziţioneze gazul lichefiat din Statele Unite, la preţuri mult mai mari şi în condiţiile în care volumul oferit nu este încă suficient”, a afirmat Putin. Acesta a atras atenţia asupra încercările de a bloca proiectele de construcţie a gazoductelor. în ciuda faptului că asemenea diversificări logistice sunt „eficiente din punct de vedere economic, în interesul Europei şi servesc la sporirea gradului de securitate”. Conform preşedintelui rus, interdependenţa economică globală nu a devenit un garant al conflictelor politice dintre ţări – din contră, natura acestor dispute a devenit mult mai complicată, „acestea au devenit multi-nivelare şi non-lineare”.
„Asemenea politici bazate pe aroganţă şi egoism nu vor aduce nici respect nici măreţie. În mod natural, o respingere şi rezistenţă vor apărea ca răspuns la asemenea politici”, a completat liderul de la Kremlin. Liderul de la Kremlin a criticat apoi administraţiile anterioare de la Casa Albă, descriind cum acestea au trădat Rusia în anii 1990 atunci când Moscova le-a oferit un acces fără precedent la unităţile nucleare secrete. Acesta a afirmat că Statele Unite au încălcat în mod constant tratatele pentru controlul armelor nucleare şi chimice, subliniind faptul că Rusia a respectat mereu aceste acorduri doar pentru a le vedea încălcate de către Washington.
Reuters a descris discursul şi răspunsurile liderului de la Kremlin drept „o lecţie de istorie desprinsă din paginile Războiului Rece”. Statele Unite au încercat să agite mişcările separatiste din sudul Rusiei în anii 1990, a afirmat Putin, lucru pe care a sugerat că-l cunoaşte direct, din perioada în care s-a aflat la conducerea FSB-ului. Acesta a criticat deciziile SUA de a invada Irakul, de a bombarda Iugoslavia şi mai ales decizia de modernizare a arsenalului nuclear, fapt ce riscă să afecteze balanţa nucleară strategică. Rusia îşi va dezvolta propriile sisteme de armament, a promis acesta, dacă va fi forţat şi dacă Statele Unite se vor retrage din tratatele de control al arsenalelor nucleare. Răspunsul Rusiei va fi imediat, a avertizat acesta. „Din partea noastră, răspunsul va fi imediat, şi vă avertizez, simetric”, a afirmat Putin.
sursa: adevarul.ro