Covid: Franța și Polonia intensifică măsurile de carantină pe fondul creșterii numărului de infecții

Covid: Franța și Polonia intensifică măsurile de carantină pe fondul creșterii numărului de infecții

Franța și Polonia au reintrodus carantina parțială în timp ce ambele țări se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de infecții cu Covid în ultimele săptămâni.

Aproximativ 21 de milioane de oameni din 16 regiuni ale Franței, inclusiv capitala Paris, au fost afectați, deoarece țara se teme de un al treilea val.

În Polonia, magazinele neesențiale, hotelurile, facilitățile culturale și sportive sunt acum închise timp de trei săptămâni.

Zilnic, din luna noiembrie țara are cele mai mari rate de cazuri de noul Covid.

De asemenea, cazurile de coronavirus cresc în mod exponențial în Germania, iar cancelarul Angela Merkel a avertizat că acum țara va trebui, probabil, să aplice o „frână de urgență” și să reintroducă măsurile de carantină.

Introducerea vaccinului în Uniunea Europeană a fost împiedicată de livrările întârziate, precum și de suspendarea în mai multe țări a utilizării vaccinului Oxford-AstraZeneca Covid-19, din cauza temerilor legate de posibilele efecte secundare.

Între timp, demonstrațiile împotriva restricțiilor coronavirus au afectat mai multe orașe europene.

În Amsterdam, poliția a tras cu tunul de apă pentru a îndepărta protestatarii din Piața Muzeului, un loc frecvent pentru demonstrații neautorizate. Înregistrările video de pe internet a arătat un antrenor de câini de poliție lovind o femeie în piept cu bastonul lui, și de două ori lovind un bărbat care a încercat să o protejeze.

Iar în orașul Kassel din centrul Germaniei, poliția a spus că a folosit spray cu piper și bastoane pentru a dispersa protestatarii care încercau să străpungă cordonul. Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată că se folosește și un tun de apă.

„Nu așa arată un protest pașnic”, a scris pe Twitter poliția.

De asemenea, protestatarii au fost reținuți în timpul unui protest de carantină în Hyde Park din Londra, iar câteva mii de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid, în micul oraș elvețian Liestal, lângă Basel.

Demonstrațiile au fost raportate la Berlin, Helsinki și Viena.

Care este situația din Franța și Polonia?

În Franța, caratina parțială a intrat în vigoare de vineri, de la miezul nopții.

Trenurile care plecau din Paris către zone ale țării în care nu se aplică restricții de carantină, cum ar fi Bretania și Lyon, ar fi fost complet rezervate cu ore înainte ca măsurile să intre în vigoare.

Au fost semnalate ambuteiaje pe mai multe drumuri care părăseau capitala.

Noile restricții nu sunt la fel de stricte ca și carantina anterioară, deoarece persoanelor li se permite să facă mișcare în aer liber.

Afacerile neesențiale sunt închise, dar școlile rămân deschise, alături de coafori, dacă respectă un „protocol sanitar special”.

Franța a raportat peste 4,2 milioane de infecții de la începutul focarului, cu aproape 92,000 de decese legate de Covid, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins din SUA.

_117641483_2fa27a39-3226-4a2b-ba99-179436421bb4

Carantină mai ușoară pentru Franța

Analiză de Hugh Schofield, corespondent la Paris

Noile măsuri de carantină vor dura cel puțin patru săptămâni. Parisul și regiunea înconjurătoare, zona din jurul orașului Nisa și regiunile mari din nordul Franței sunt toate afectate.

Este o carantină mai ușoară decât cele două precedente, diferența principală fiind că în timpul zilei oamenii pot ieși afară pentru a face mișcare atât timp cât le place. De asemenea, școlile rămân deschise.

Plecarea din oraș în mediul rural nu este permisă. Ieri a fost o aglomerație mare pe drumuri și căi ferate, deoarece unii parizieni au ieșit în timp ce puteau pleca spre zonele fără carantină.

În Franța, mulți consideră că abordarea birocratică a guvernului este enervantă, desi, este predictibilă.

De asemenea, regulile principale în stradă sunt netransparente. În timp ce magazinele de haine și bricolaj sunt închise, saloanele de coafură, librăriile, cizmăriile și florăriile sunt deschise.

În Polonia, carantina de trei săptămâni a început de sâmbătă.

Oficialii polonezi din domeniul sănătății au avertizat anterior că restricțiile la nivel național sunt necesare din cauza unei variante britanice agresive de Covid-19 din țară. Varianta reprezintă acum peste 60% din infecții.

Polonia a avut peste două milioane de infecții confirmate și aproape 49,000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

Germania, a declarat vineri că acum clasifică Polonia vecină ca fiind de mare risc. Aceasta înseamnă că, de duminică, oricine trece frontiera din Polonia trebuie să prezinte un test negativ al coronavirusului.

Care sunt ultimele vești despre vaccinului AstraZeneca?

În ciuda asigurărilor din partea autorității europene de reglementare a medicamentelor că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, unele țări sunt încă reticente în a-și relua campaniile de vaccinare.

Germania, Italia, Franța, Spania și Olanda sunt printre țările care și-au reluat campaniile de vaccinare cu AstraZeneca.

Autoritățile sanitare din Franța au recomandat ca vaccinul să fie oferit doar persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

Autoritatea sanitară finlandeză a anunțat o pauză în utilizarea vaccinului, care va dura cel puțin o săptămână.

Această mișcare, care urmează după două rapoarte de cheaguri de sânge la pacienții injectați în țară, a fost considerată o măsură de precauție.

Între timp, Suedia, Danemarca și Norvegia au declarat vineri că, au nevoie de mai mult timp pentru a stabili dacă ar trebui să reia inocularea AstraZeneca.

Sâmbătă, Danemarca a declarat că doi membri ai personalului spitalului din Copenhaga au dezvoltat cheaguri după primirea vaccinului AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a analizat vaccinul din cauza temerilor legate de formarea cheagurilor și a constatat că injectările „nu au fost asociate” cu un risc mai mare de formare a cheagurilor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor să continue, să utilizeze vaccinul AstraZeneca.

Vineri, experții OMS au declarat că vaccinul are „un potențial extraordinar de a preveni infecțiile și de a reduce decesele din întreaga lume”.

Profesorul Sir John Bell, din grupul de lucru al guvernului britanic pentru vaccinuri, a declarat că refuzul Franței de administrare a vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 55 de ani „în general, dăunează cu adevărat încrederea oamenilor în vaccinuri”.

„Nu are nici un sens, totul pare complet nebunesc”, a spus el pentru programul BBC Radio 4 Today.

„Dacă există probleme legate de coagulare asociate cu vaccinurile – nu spun că există, dar dacă ar exista – sunt la un nivel foarte mic în comparație cu problemele pe care le primești, dacă te îmbolnăvești. Dacă vrei să mori în urma formării unui cheag, este destul să te îmbolnăvești de Covid ”.

sursa: bbc.com
Traducere – Cristina Grițineac

Share