Belarus: Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat, într-o ceremonie neanunţată

Belarus: Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat, într-o ceremonie neanunţată

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a depus astăzi jurământul pentru un nou mandat, a transmis agenţia oficială de ştiri Belta, ceremonia desfăşurându-se fără să fi fost anunţată în prealabil.

Ceremonia de învestire, care în mod normal ar fi trebuit anunţată ca un eveniment major pentru statul belarus, a urmat după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, la care Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a revendicat o victorie zdrobitoare. Opoziţia îl acuză însă de fraude masive.

Potrivit relatării Belta, Lukaşenko şi-a aşezat mâna dreaptă pe un exemplar din Constituţie şi a depus jurământul în cadrul unei ceremonii la care au asistat câteva sute de persoane, comunică Agerpres.ro.

Belarusul se confruntă cu perspectiva sancţiunilor din partea SUA şi a Uniunii Europene după alegerile urmate de reprimarea de către forţele de securitate a protestelor opoziţiei, care au cerut demisia lui Lukaşenko.

Raportorul ONU Anais Marin a afirmat săptămâna trecută că mai mult de 10.000 de persoane au fost ‘arestate abuziv’ începând din ziua scrutinului, şi că există peste 500 de mărturii despre tortură şi mii de persoane ‘bătute cu sălbăticie’.

Mihaela Rotari

Share