Atac armat în Belgia // Autorul atacului a fost neutralizat de forțele de ordine

Atac armat în Belgia // Autorul atacului a fost neutralizat de forțele de ordine

Capitala Belgiei, Bruxelles, a fost zguduită aseară de un atac terorist. Un cetățean tunisian, în vârstă de 45 de ani a deschis focul în plină strădă și a ucis doi suedezi, iar al treilea a fost rănit. Autoritățile au emis cod roșu de pericol pentru Belgia și Franța și au îndemnat oamenii să rămână în case. După incident, atacatorul a scăpat de mâna poliției și s-a filmat pe Twitter, afirmând că este membru al Statului Islamic și răzbună musulmanii. După o vânătoare ca în filme, în această dimineață, atacatorul a fost neutralizat de forțele de ordine.

Belgia și Franța intensifică controalele la frontieră după atacul de aseară de la Bruxelles.

Incidentul a avut loc în apropiere de Piața Senklett, cu o oră și jumătate înainte de începerea meciului de calificare la Euro 2024 dintre echipele naționale ale Belgiei și Suediei.

Imediat după aceasta, nivelul de amenințare teroristă în regiunea Bruxelles a fost ridicat la „foarte grav”, iar poliția a îndemnat locuitorii să „rămână acasă până când restricția nu va fi eliminată”.

În cursul serii, pe rețelele de socializare a apărut un mesaj video, în care un bărbat care s-a identificat ca fiind atacatorul a spus că acționează în numele „Statului Islamic”.

Bărbatul a spus că naționalitatea suedeză a victimelor a fost motivul atacului. Totuși, poliția spune că deocamdată nu stabilit nicio legătură cu conflictul palestiniano-israelian.

„A fost declarată o situație de urgență la nivel federal, iar procurorul conduce ancheta din cauza presupuselor motivații teroriste ale autorului. Pe rețelele de socializare, o persoană revendică responsabilitatea pentru acest act, menționând naționalitatea suedeză a victimelor și simpatia sa pentru Statul Islamic. În baza informațiilor de care dispunem în acest moment, putem spune că nu există nicio legătură cu situația din Gaza și Israel”, a declarat Van Duys, purtător de cuvânt al procurorului Federal, Belgia.

Meciul a fost anulat la pauză, dar pentru siguranța celor 35 de mii de spectatori, aceștia au fost reținuți pe stadion timp de două ore. Ulterior, aceștia au fost evacuați, iar fanii suedezi au fost escortați la aeroport.

Premierul belgian i-a transmis condoleanțe omologului său din Suedia pentru „atacul laș din Bruxelles împotriva cetățenilor suedezi”. El a făcut apel la unitate în „lupta împotriva terorismului”.

„Teroriștii trebuie să înțeleagă că nu vor reuși niciodată să-și realizeze intențiile. Ei nu vor putea să subjuge societățile noastre libere cu ura și violența lor. Ei nu fac decât să-și arate neputința. Terorismul nu ne va învinge niciodată. Belgia este o țară puternică și tolerantă, în care oamenii trăiesc în pace și în diversitate”, a declarat Alexander de Croo, prim-ministrul Belgiei.

Mai mulți lideri europeni, între care președintele Comisiei Europene și președintele francez, și-au exprimat, de asemenea, condoleanțele pentru familiile victimelor atacului.

Share