Astăzi este marcată Ziua Independenței Ucrainei

Astăzi este marcată Ziua Independenței Ucrainei

Astăzi, 24 august, este marcată Ziua Naţională a Ucrainei, sub o mare tensiune, la şase luni de la lansarea războiului de către Rusia, în momentul în care SUA vor anunţa un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodată Kievului, potrivit AFP.

„Trebuie să fim conştienţi că mâine (miercuri), sunt posibile provocări respingătoare ale Rusiei şi atacuri brutale”, a avertizat marţi seara președintele Volodimir Zelenski.

„Şi, bineînţeles, vom răspunde oricărei manifestari a terorismului rus”, a mai adăugat liderul de la Kiev, care avansase deja sâmbăta trecuta că „Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de dezgustător, deosebit de crud”.

„Astăzi sărbătorim ziua drapelului nostru şi se întâmplă într-un moment în care luptăm împotriva celei mai îngrozitoare ameninţări la adresa statului şi, în acelaşi timp, am atins cea mai mare unitate naţională. De aceea am îndurat. Pentru că am unit şi am unit lumea în jurul valorilor adevărate”, a mai declarat preşedintele ucrainean.

La primele ore ale zilei de 24 august, explozii au fost auzite în mai multe oraşe, precum Harkov (nord-est), Zaporojie şi Dnipro (centru), potrivit autorităţilor locale.

Atentatul cu bombă în urma căruia fiica lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, a murit în weekend, pentru care Rusia învinovăţeşte Ucraina, a sporit şi temerile de represalii. Înmormântarea Dariei Dugina a avut loc marţi, la Moscova, la care tatăl ei, Alexander Dugin, a spus că doar victoria din Ucraina ar putea justifica preţul pe care l-a plătit.

De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că are informaţii de la serviciile din Ucraina şi de la partenerii internaţionali că există o ameninţare crescută, dar a subliniat că ameninţarea din partea Rusiei a rămas zilnic şi constantă din 24 februarie.

El a mai declarat într-o conferinţă de presă la Kiev că Ucraina nu va fi de acord cu nicio propunere de îngheţare a frontului actual pentru a „calma” Moscova, care controlează acum aproximativ 22% din Ucraina, inclusiv Crimeea, scrie The Guardian.

„Dacă lumea arată oboseală din cauza războiului din Ucraina, va fi o mare ameninţare pentru întreaga lume”, a declarat liderul ucrainean într-o conferinţă online despre Crimeea la care au participat reprezentanţi din 60 de state.

Marţi dimineaţa, 23 august, ambasada SUA la Kiev a difuzat un mesaj alarmist avertizând că Rusia ar putea să bombardeze ”în următoarele zile” Ucraina şi recomandă cetăţenilor americani să părăsească ”chiar acum” ţara.

De la retragerea rușilor din vecinătatea capitalei ucrainene la sfârşitul lunii martie, cea mai mare parte a luptei s-a concentrat în est, unde Moscova a câştigat încet teren, şi în sud, unde trupele ucrainene spun că efectuează o contraofensivă, care este, de asemenea, foarte lentă. Cu toate acestea, Rusia continuă să vizeze în mod regulat oraşele ucrainene cu rachete cu rază lungă de acţiune, chiar dacă Kievul şi împrejurimile sale sunt rareori lovite, potrivit sursei citate.

Menționăm că Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, o dată ce marchează şi un semestru de război care a provocat zeci de mii de morţi şi distrugeri imense în țara vecină.

În acest context macabru, ”a sărbători” nu este cu adevărat verbul potrivit, mai ales că autorităţile de la Kiev au interzis toate adunările publice de luni până joi în capitală, iar guvernatorul regiunii Harkov (centrul-est) a dispus, la rândul său, oprirea accesului de marţi seara până joi dimineaţa.

Share