„Război“ între Google şi Rusia: Oficiali de la Moscova ameninţă cu interzicerea publicităţii. Detalii

„Război“ între Google şi Rusia: Oficiali de la Moscova ameninţă cu interzicerea publicităţii. Detalii

Google şi-a atras o serie de critici şi ameninţări în Rusia după ce directorul său a anunţat că lucrează la retrogradarea conţinutului site-urilor de ştiri RT şi Sputnik în motoarele de căutare ale acestei platforme.

„Lucrăm să detectăm şi să retrogradăm acest gen de site-uri, adică (…) RT şi Sputnik“, a declarat preşedintele executiv al Alphabet, compania-mamă a Google, Eric Schmidt, la Forumul Internaţional de Securitate de la Halifax, Canada.

Declaraţia lui Eric Schmidt a fost primită cu ostilitate la Moscova, stârnind reacţii extrem de virulente.

Potrivit vicepreşedintelui Dumei de Stat, Aleksei Tolstoi, Rusia va interzice prin lege difuzarea de publicitate de către Google pe teritoriul său în cazul în care motorul de căutare va reduce distribuirea de ştiri din partea RT şi Sputnik.

Aleksandr Jarov, şeful agenţiei de reglementare a comunicaţiilor în Rusia (Roskomnadzor), a adresat marţi o scrisoare Google, în care cere clarificări asupra declaraţiei lui Eric Schmidt şi ameninţă cu luarea unor măsuri „serioase“ în cazul aplicării unor algoritmi de scădere a vizibilităţii RT şi Sputnik, transmite Interfax.

„Google încalcă orice logică şi orice raţiune“, a reacţionat la rândul ei Margarita Simonian, care conduce secţia internaţional a portalului Sputnik şi postului RT.

RT şi Sputnik sunt considerate instrumente de propagandă ale Kremlinului, vizat de acuzaţii de implicare în deturnarea unor scrutine importante la nivel mondial, precum referendumul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi Franţa sau cele legislative din Olanda şi Germania, dar şi de promovarea unor tendinţe separatiste, mai ales în Spania şi Italia.

sursa: adevarul.ro

Share