Alertă la Cernobîl! Nivelul radiaţiilor, de 10 ori peste limită

Nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, acesta ajungand la o valoare de peste 10 ori nivelul normal.

Russia Today relateaza ca aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv cesium-137.

Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru ca se acumuleaza in organism si poate duce la boli precum leucemia, scrie ziare.com. Autoritatile ucrainene nu au facut, insa, vreo referire la eventuale pericole pentru sanatate pentru cei care locuiesc in zona, mentionand ca toti ceilalti indicatori monitorizati sunt in limite normale.

Potrivit autoritatilor ucrainene, un incendiu s-a intins pe o suprafata de circa 130 de hectare, marti. Flacarile sunt sub control in prezent, chiar daca focul nu a fost stins in totalitate. La fata locului s-au deplasat 117 pompieri si 24 de masini de interventie.

„Cel mai rau scenariu – si cel mai probabil – este ca particule de plutoniu si uraniu sa fie re-suspendate si va fi o crestere a riscului de cancer in zonele invecinate”, a explicat Cristopher Busby, secretarul stiintific al Comisiei Europene pe riscurile radiatiilor.

Sursa: realitatea.net

Share