Al Qaida vrea sa arunce in aer avioane de pasageri cu haine imbibate in explozibili

Al Qaida vrea sa arunce in aer avioane de pasageri cu haine imbibate in explozibili

Celula din Siria a gruparii teroriste al Qaida, cunoscuta sub numele de Khorasan, avea in plan atentate ce ar fi vizat avioane de pasageri, folosind explozibili lichizi in care si-ar fi imbibat hainele.

Grupul planuia atentate impotriva unor tinte din SUA si din Occident, a declarat un inalt oficial american pentru CNN.

Oficialul a aratat ca amenintarea reprezentata de planurile gruparii este „iminenta”.

Un alt oficial american a detaliat chestiunea, spunand ca amenintarea totusi nu este iminenta in sensul in care nu se cunosc tintele si atacurile nu sunt asteptate in urmatoarele saptamani.

Planurile sunt oricum in faza avansata, sustin americanii. Exista indicii ca militantii au obtinut materiale si lucreaza la noi dispozitive explozive improvizate care sunt dificil de detectat. Explozibilii ar putea fi deghizati in forma unor dispozitive uzuale si in obiecte admise la urcarea in avion, precum obiectele de toaleta.

Serviciile americane de informatii au descoperit planurile Khorasan saptamana trecuta. Acestea includ o bomba compusa dintr-un dispozitiv non-metalic, precum un tub de pasta de dinti, sau haine inmuiate in explozibili lichizi.

Autoritatile americane se tem ca grupul Khorasan ar putea sa recruteze europeni si americani care sa introduca explozibili in avioanele americane.

Ramura al Qaida din Siria este formata din jihadisti din Afganistan, Yemen, Siria si Europa, in centrul sau avand luptatori veterani ai organizatiei teroriste, originari din Afganistan si Pakistan. Acestia se afla in Siria nu pentru a lupta impotriva guvernului lui Bashar al Assad, ci au fost trimisi de liderul Ayman al Zawahiri pentru a recruta europeni si americani, ale caror pasapoarte le permit sa se urce la bordul avioanelor americane.

In fata acestei amenintari, autoritatile americane privind securitatea transporturilor au decis in luna iulie sa interzica telefoanele mobile si laptopurile care nu sunt incarcate din avioanele care au ca destinatie SUA si care provin din Europa si din Orientul Mijlociu.

Share