PREMIERĂ! CEC a investit aproape 500 mii dolari SUA pentru uniformizate echipamentele de logistică electorală!

PREMIERĂ! CEC a investit aproape 500 mii dolari SUA pentru uniformizate echipamentele de logistică electorală!

Pentru alegerile parlamentare din acest an au fost uniformizate echipamentele de logistică electorală

În premieră, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent Comisia Electorală Centrală (CEC) a uniformizat echipamentele electorale a secţiilor de votare. CEC a organizat astăzi o prezentare a noilor materiale şi a echipamentului. Costul total al achiziţiilor, care includ 6 940 cabine pentru vot secret și 10 000 urne de vot precum și alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, este de 436,270 dolari SUA.

Pentru a demonstra funcţionalitatea şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească un local al secţiei de votare conform normelor reglementate de CEC, în cadrul evenimentului a fost prezentat un model de local al secţiei de votare amenajat şi dotat cu utilaj necesar desfăşurării votării în bune condiţii.

Aşadar, cabinele pentru vot secret uniformizate au dimensiunile 50 cm*30 cm*170 cm, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii aceste dimensiuni sunt de 50 cm*30cm*150cm.

Urnele de vot staţionare utilizate în secţiile de votare vor fi securizate prin intermediul sigiliilor cu inscripţia „CEC” şi marcate cu un număr de ordine format din 6 cifre. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare cu un volum minim de 80 şi/sau 45 de litri şi o urnă de vot mobilă cu un volum minim de 27 litri.

O altă noutate în cadrul acestui scrutin, constă în implementarea la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA), parte componentă a Sistemului Informaţional Automatizat (SIAS) „Alegeri”.

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost constituite 2066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.

Maria Roșca

Share