Candidat la conducerea capitalei: Chișinăul european mult promis s-a transformat într-un adevărat haos arhitectural

Candidat la conducerea capitalei: Chișinăul european mult promis s-a transformat într-un adevărat haos arhitectural

Candidatul la funcția de Primar general al capitalei, Marcel Darie, Președinte al Asociației „Pro Chișinău” consideră că Chișinăul a ajuns într-o stare dezastruoasă din punct de vedere arhitectural.

„În ultimii ani, Chișinăul a pierdut din frumusețea de altă dată. Clădirile vechi, istorice sunt demolate, iar în locul lor apar clădiri de sticlă, parcurile sunt distruse, iar  în locul lor sunt construite blocuri și cafenele, la fiecare colț de stradă, răsar gherete și cazinouri. Chișinăul european mult promis s-a transformat într-un adevărat haos arhitectural. Toți înțelegem că această  situație  a întrecut orice limită, iar vinovați se fac cei care gestionează  treburile capitalei. Căci dacă nu ei, eliberează autorizații pentru construcții  în parc și cazinouri la fiecare colț de stradă?”, scrie politicianul pe blogul său www.darie.md .

În opinia sa, în Chișinău sunt distruse clădirile istorice, iar Primăria nu a fost capabilă  rezolve problema parcărilor, gheretelor și a Pieței Centrale.

„În calitate de locuitor al capitalei, îmi doresc ca Chișinăul să arate altfel.  În orașele europene, pe care toți le admirăm, zonarea urbană este obligatorie. Astfel, orașele  sunt împărțite în zone cu anumite funcţiuni urbane: comerciale, locative, industriale, de afaceri şi zona centrului istoric. La noi însă totul este exact invers”, spune activistul.

Marcel Darie este convins că,  Primarul General al  capitalei trebuie să fie cît mai departe de politică şi mai aproape de problemele reale ale chişinăuienilor.

“Chişinăul nu este un sat şi nici oraş – este Capitală. Pentru a conduce eficient aşa o structură trebuie să fii foarte pregătit din punct de vedere profesional, să ai o clarviziune economică, capacităţi de organizare inedite și, desigur, să mai fii și bun gospodar. Nu în ultimul rînd va conta voinţa şi capacitatea de a fi integru”, mai scrie el pe www.darie.md.

Mihaela Rotari

Share