Analistul Raiffeisen Bank: Banii din Banca de Economii nu puteau fi extraşi într-un termen atât de scurt

Analistul Raiffeisen Bank: Banii din Banca de Economii nu puteau fi extraşi într-un termen atât de scurt

Analistul Raiffeisen Bank: Banii din Banca de Economii nu puteau fi extrasi intr-un termen atat de scurt.

Analistul Raiffeisen Bank, Maria Pomelnikova, sustine ca extragerea de pe conturile bancii moldovenesti Banca de Economii a $1 mlrd s-ar fi reflectat pe intregul sistem financiar al tarii si era sa provoace o criza economica de proportii.

“Un miliard de dolari este o suma extraordinara pentru o tara mica si saraca cum este Moldova, spune analistul. Extragerea a unui asemenea volum de bani ar fi provocat inevitabil o catastrofa in sistemul sinanciar si valutar al Moldovei. Intre timp, nu astfel de procese nu se observa. Situatia, desi dificila, pare a fi destul de stabila”.

Expertul Raiffeisen spune ca dupa o scadere brusca si de scurta durata a valutei moldovenesti, similare cu ceea ce am vazut in Rusia si Ucraina, leul s-a stabilizat foarte repede. Daca de pe piata valutara intr-adevar s-ar fi extras $1 mlrd, aceasta continua sa fie zguduita de criza, subliniaza expertul.

Un alt analist, al Fondului Investitional “Capital”, Vitali Kriukov, a declarat pentru portalul pravda.ru, ca este imposibil sa scoti neobservat o suma atat de mare de bani. “Circulatia mijloacelor financiare, mai ales atat de importante, neaparat lasa urme, care pot fi depistate usor. Faptul ca asta nu s-a intamplat vorbeste, dupa parerea mea, ca banii nu sunt cautati sau, mai degraba, ca ei nici nu au fost furati si scosi din tara. Avand in vedere politizarea extrema a problemei date, a doua varianta pare mai aproape de adevar”, – a spus analistul Fondului Investitional “Capital”.

Expertul nu exclude ca scandalul privind presupusul furt a celor 10 mlrd de lei si scoaterea lor din tara, promovat de politicieni si presa, nu este decat o manevra de distragere a atentiei, menita sa ascunda furturile reale de la BEM. O comisie speciala parlamentara creata in anul 2013 a depistat la BEM o gaura de 1,3 mlrd de lei. Astazi se spune, insa, ca marimea ei reala ar fi fost intre 5 si 10 mlrd de lei.

“Analiza problemelor similare ale bancilor de stat din alte tari demonstreaza ca acestea, de cele mai multe ori, sunt administrate prost, iar managementul este supus influientelor politice. Furturi directe, eliberarea creditelor neperformante, achizitia creditelor “toxice” ale altor banci – e o practica obisnuita ale bancilor de stat, in asa tari ca Moldova. E putin probabil ca Banca de Economii este o exceptie”, — a mai spus expertul.

Sa amintim ca Guvernul Moldovei a decis sa renunte la controlul asupra BEM in 2013, dupa ce banca s-a pomenit in prag de faliment. Prin aceasta masura autoritatile au vrut sa resusciteze banca, ce avea o gaura estimata la o suma intre 5 si 10 mlrd de lei. Insa, un an mai tarziu, Banca Nationala a impus la banca administrare speciala, eliminand de la conducere investitorii privati.

 

Doina Secrieru

Share