Vitalie Vrabie: Consider absolut necesară aprobarea noului proiect de lege privind Serviciul Vamal
Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a avut ieri o întrevedere cu Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP) a Parlamentului Republicii Moldova, Roman Boțan, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte privind activitatea vamală.
Potrivit unui comunicat de presă, discuțiile au vizat preponderent raportul de activitate al autorității vamale pentru anul precedent, precum și oportunitatea adoptării de către Legislativ a noului proiect de lege cu privire la Serviciul Vamal, modificare care se înscrie în agenda de reformare a instituției.
În acest context, Președintele CSNAOP și-a exprimat aprecierea pentru evoluția înregistrată în procesul de reformare a instituției, precizând că rezultatele obținute relevă depunerea unor eforturi considerabile în vederea respectării angajamentelor asumate.
La rândul său, Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal va continua să identifice și să promoveze noi inițiative menite să eficientizeze activitatea vamală, astfel încât instituția pe care o conduce să devină un exemplu de bune practici și un garant al securității economice a statului. ”Exigențele actuale ne impun să adoptăm o abordare pro-activă în tot ceea ce privește domeniul administrării vamale, inclusiv prin perfecționarea permanentă a cadrului legal care reglementează activitatea vamală. Iată de ce, consider absolut necesară aprobarea proiectului de lege cu privire la Serviciul Vamal, prevederile căruia sunt aliniate standardelor internaționale în domeniu”, a declarat șeful Serviciului Vamal.
De menționat că, noul proiect de lege privind Serviciul Vamal a fost elaborat cu suportul experților EUBAM, fiind promovat și de către șeful acestei Misiuni. Elaborarea acestui proiect de lege a avut drept scop prioritar ajustarea cadrului legislativ la standardele internaționale în domeniul vamal, acțiuni care derivă inclusiv din angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere RM-UE, în special la capitolul DCFTA.
Proiectul a fost supus consultărilor publice, precum și expertizei juridice și anticorupție.
Mihaela Rotari
Acum am incredere si eu in Vrabie chiar daca la inceput aveam dubii, si aceasta se datoreaza europenilor care au laudat reformele din cadrul aceastei institutii de stat si care au zis ca vor continua sa sustina reformele din cadru acesteia.
Acum chiar ias da maina libera lui Vrabie, incasarile cu 1.6 miliarde mai mari in acest an decat in anii in care aceasta institutie i se subordona lui Filat demonstreaza eficienta admninistrarii acestuia.
Serviciul Vamal în 2016 a demonstrat o creșetere de venituri și eficiență în funcționare de invidiat! Altceva este că s-au anulat peste 400 acte normative inclusiv, reguli interne. Acum toate acestea trebuie de înlocuit cu altele care să corespundă legislației europene inclusiv. Este mult de muncă dar Vrabie cred că o va reuși!