Victor Parlicov: Către 2029  putem ajunge parte a pieței comune a Uniunii Europene, prin cuplarea cu piața românească

Victor Parlicov: Către 2029  putem ajunge parte a pieței comune a Uniunii Europene, prin cuplarea cu piața românească

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat la cea de-a 6-a ediție a conferinței Energynomics, dedicată Republicii Moldova, din seria Abordare Regională, informează OFICIAL. 

La deschiderea conferinței, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a referit în special la perspectivele de dezvoltare economică a țării noastre și sporirea atractivității pentru investiții, în special în contextul consolidării sectorului energetic a Republicii Moldova.

Victor Parlicov reiterat faptul că integrarea în spațiul european va aduce la noi în țară oportunitățile și instrumentele unei piețe libere cu o competiție sănătoasă, care în final va furniza consumatorilor prețuri cu mult mai avantajoase.   

“Către 2029  putem ajunge parte a pieței comune a Uniunii Europene, prin cuplarea cu piața românească. Eu îmi doresc foarte mult să facem parte din aceeași piață energetică, înainte de a deveni stat membru al UE, vom încerca să construim o piață a serviciilor de echilibrare, a serviciilor de sistem ca Republica Moldova să aibă drepturi depline în ENTSO-E, ca membru. Ambițiile pe care le avem sunt strâns legate de viteza cu care progresăm. În ultimii doi ani Rusia a încercat să operaționalizeze toate crizele, prin care a trecut Republica Moldova, cu un singur scop – să erodeze sprijinul din partea cetățenilor pentru parcursul european. Avem puțin timp ca să arătăm cetățenilor toate beneficiile integrării în Uniunea Europeană, dar sunt sigur că vom reuși”, a spus Victor Parlicov. 

În context ministrul a evidențiat importanța proiectelor strategice de construcție a celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, care vor spori securitatea energetică și vor face Republica Moldova mai atractivă pentru investitori. 

“Avem o șansă istorică să facem parte din piața energetică europeană, și aici vin cu un mesaj către investitori, lucrurile se mișcă foarte rapid, toată lumea muncește zi de zi ca Republica Moldova să se bucure de beneficiile pieței europene”, a declarat ministrul. 

În cadrul conferinței participanții au pus în discuție mai multe subiectele focusate pe creșterea rezilienței în aprovizionarea cu energie, investiții în capacități energetice locale și eficiență energetică, îmbunătățirea integrării fizice și de piață a Republicii Moldova cu UE. 

Anul acesta evenimentul a adunat cei mai puternici lideri din rândul mediului de afaceri din România și din Republica Moldova, precum și experți și factori de decizie de peste Prut din industria energetică, pentru a facilita un schimb de idei și viitoare colaborări de afaceri.

Share