Vicepremierul Octavian Calmîc – la prima reuniune academică moldo-spaniolă organizată la Chișinău

Vicepremierul Octavian Calmîc – la prima reuniune academică moldo-spaniolă organizată la Chișinău

Octavian Calmîc a participat ieri la prima reuniune academică ”Economia științei și a realității din Europa”, organizată la Chișinău în perioada 24-28 mai curent, de Academia de Studii Economice din Moldova și Academia Regală de Economie și Finanțe din Spania, potrivit unui comunicat de presă.

Printre invitații de onoare la reuniunea economică bilaterală se numără Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Octavian Calmîc Viceprim-ministru, ministru al Economiei, Jaime Gil Aluja, Președinte al Academiei regale a științelor economice și financiare din Spania, Grigorie Belostecinic, Rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe din Moldova, alte personalități notorii din mediul academic și potențiali investitori din țară și Europa.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei în discursul săi a salutat inițiativa mediului academic de a organiza așa un eveniment de anvergură care vine cu noi modele pentru dezvoltarea  mediului economic, mediului de afaceri, care să corespundă așteptărilor Europei moderne. Făcând o trecere în revista a rezultatelor obținute de țara noastră în ultima perioadă în domeniul economic, financiar, bancar și noile oportunități create pentru un mediu de afaceri atractiv și favorabil  pentru stabilizarea macroeconomică, vicepremierul a menționat că Republica Moldova își propune să treacă de la o ecomimie bazată pe consum și remitențe la o economie bazată pe exporturi și producere.

De asemenea, a menționat vicepremierul, că Republica Moldova este practic singura țară din regiune care grație amplasării geografice are legături comercial economice cu toate țările din vecinătate din Uniunea Europeană (UE) și Comunitatea Satelor Independente (CSI), și este o punte de contact dintre est și vest. În acest sens, Republicii Moldova are deja semnate  o serie de acorduri de liber schimb, cu UE, cu CSI, Turcia și CEFTA, iar în prezent suntem în negocieri privind Acorduri de liber schimb cu China, Emiratele Unite și Egipt. În această ordine de idei, susținerea partenerilor externi este importantă pentru identificare noilor modele şi mecanisme de cooperare economică și investițională, a accentuat Octavian Calmîc.

Andrian Candu, Președintele Parlamentului a declarat că Uniunea Europeană este un model de dezvoltare pe care Republica Moldova vrea sa-l urmeze, în pofida crizelor și provocărilor prin care trece. În acest sens, a fost depus un efort considerabil pentru a deveni stat asociat și a beneficia de Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, a specificat spicherul.

Academia de Studii Economice din Moldova și Academia Regală de Economie și Finanțe din Spania. își propun ca această reuniune va impulsiona  țările noastre să se integreze în spațiul științific european.

Academia Regală și Științe Economice și Financiare din Spania pe parcursul timpului a înregistrat o ascensiune de glorie, devenind astăzi un prestigios centru de referință al cercetării economice și financiare în tot arealul academic european.

Maria Roșca

Share