Vicepremier: Ne propunem să educăm întreaga societate într-un spirit de conservare a resurselor naturale

Vicepremier: Ne propunem să educăm întreaga societate într-un spirit de conservare a resurselor naturale

Guvernul Republicii Moldova a declarat eficiența energetică și energia regenerabilă drept priorități naționale, lucru care presupune angajamente clare din partea autorităților de a depune eforturi maxime pe toate dimensiunile pentru realizarea dezideratelor respective.  Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la lansarea Atelierul Investițional ”Instrumente financiare în sprijinul dezvoltării durabile”, organizat în cadrul Săptămânii ”Moldova Eco-Energetică”.

În context, ministrul Octavian Calmîc a menționat că ”Săptămâna ”Moldova Eco-Energetică” este unul din instrumentele eficiente ale autorităților în procesul de promovare și realizare a acestor idei. ”Evenimentul de azi, Atelierul Investițional ”Instrumente financiare în sprijinul dezvoltării durabile”, reprezintă o platformă prin care noi oferim informația deplină tuturor actorilor implicați în proiectele ce țin de promovarea eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă”, a accentuat ministrul Economiei.

Octavian Calmîc a mai menționat că în procesul de realizare a obiectivelor în domeniile respective, autoritățile centrale și-au propus implementarea proiectelor naționale prioritare de eficiență energetică în sectorul clădirilor (în calitatea acestuia de cel mai impunător risipitor al energiei), industrial  (care trebuie să devină unul mai competitiv), transporturi (deoarece cu fiind cu cea mai mare rată anuală de creștere, rămâne a fi cu un potențial de eficiență ”neatins”) și sectorul public. ”Nu în ultimul rând, ne propunem să educăm întreaga societate într-un spirit de conservare a resurselor naturale, de schimbare a comportamentului de consum și, totodată, de migrare către utilizarea energiei regenerabile”, a spus vicepremierul.

În cadrul atelierului reprezentanții autorităților naționale și partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova (Banca Mondială, BERD, Agenția de cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Compania Orange, etc) au prezentat programele de susținere a proiectelor în domeniul  eficienței energetice și energiei regenerabile, precum și pașii care urmează a fi întreprinși pentru obținerea surselor financiare sau a consultanței calificate.

Săptămâna Moldova Eco-Energetică este organizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică, Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova și Fondul pentru Eficiență Energetică, în incinta CIE Moldexpo. Evenimentul are drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovațiilor în domeniul vizat.

o o1 o3 o4

Maria Roșca

Share