Viceministru: Exporturile pe piața UE au crescut semnificativ pe unele poziții

Viceministru: Exporturile pe piața UE au crescut semnificativ pe unele poziții

Cea de-a doua etapă a Proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”  a fost, ieri, lansat de Camera de Comerț și Industrie a RM și Asociația Businessului European (EBA). La eveniment a participat viceministrul Economiei, Tudor Copaci, Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Ingrid Tersman, Managerul Proiectului IFC „Reforma Climatului Investițional în Moldova”, Lily Begiashvili, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, mass-media.

Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, prezent la evenimentul de lansare, a subliniat importanța proiectului: „La jumătate de an de la intrarea în vigoare a Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, exporturile pe piața comunitară au crescut semnificativ pe unele poziții, însă cotele tarifare oferite de UE nu au fost utilizate pe deplin, deoarece operatorii economici trebuie să fie familiarizați cu condițiile de penetrare a pieței și să respecte multiple cerințe de calitate, confirmate prin certificare internațională.”

Prin intermediul proiectului, operatorii din industria procesatoare și textilă vor participa la 20 de seminare regionale cu tematici relevante implementării DCFTA, printre care: regulile de acces pe piața UE, tehnici de negocieri, aspecte de contractare internațională, tehnici de marketing, condițiile de obținere a certificatelor internaționale, și suportul în găsire de parteneri pe piața UE. Totodată vor mai fi organizate vizite de studiu și forumuri de afaceri bilaterale în Italia și țările baltice.

Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei, prin intermediul Corporației Financiare Internaționale (IFC) și este implementat de CCI și EBA.

Notă: Beneficiarii primei etape a Proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici” au fost operatorii economici din sectorul agroalimentar. În cadrul primei etape 669 de operatori economici au beneficiat de instruiri specializate în cadrul a 27 seminare, au fost create trei Comitete sectoriale: în Agricultură, Industrie și Servicii, au fost instituite două linii fierbinți în cadrul CCI și EBA și efectuate patru vizite axate pe identificare de parteneri și instruire în domeniul regulilor de acces a fructelor si legumelor în stare proaspătă și procesate pe piața UE.

Mihaela Rotari

Share