Vești extraordinare! Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova

Vești extraordinare! Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova

“Vești extraordinare! Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova” – a anunțat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, informează OFICIAL. 

El a spus că faptul dat este “o oportunitate uriașă pentru antreprenorii noștri”.

“Mai exact, din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai multe mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă.

Din 2021 până în 2023 exporturile noastre către UE au crescut considerabil.

Struguri – de la 15,8 mii tone la 32,3 mii tone;

Mere proaspete – de la 1,0 mii tone la 13,2 mii tone;

Prune – de la 25,8 mii tone la 60,4 mii tone;

Cirese de la – 74 tone la 2,9 mii tone.

Ba mai mult, avem produse care depășesc cotele prevăzute:

Struguri – cu 62%;

Prune – cu 300%;

Cireșe – cu 93%.

Toate aceasta datorită liberalizării temporare. Și evident, este loc de mai mult. Putem mai mult. Produsele noastre sunt apreciate”, a relatat oficialul.

Ministrul a mai spus că, datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln USD. Cu 129% mai mult decât în 2022.

“Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața.

Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a subliniat Dumitru Alaiba.

Share