Suport financiar pentru dotarea laboratoarelor de încercări din trei instituții

Suport financiar pentru dotarea laboratoarelor de încercări din trei instituții

Republica Moldova va beneficia de suport financiar în valoare de 0,8 milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor de încercări din cadrul Institutului Național de Metrologie, Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare și a Centrului Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare. Despre aceasta se anunță într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit Lidiei Jitari, șef Direcție dezvoltarea  infrastructurii calității,  asistența financiară va fi acordată prin intermediul Proiectului Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova, care are misiunea de a oferi sprijin pentru implementarea normelor UE la nivel național. ”Dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne este necesară pentru asigurarea implementării prevederilor actelor normative, care transpun legislația europeană și cerințele standardelor europene adoptate ca standarde naționale”, a menționat Lidia Jitari.

În acest scop urmează să fie dotate laboratoarele din cadrul Institutului Național de Metrologie cu echipamente necesare pentru asigurarea trasabilității măsurărilor, ceea ce va permite recunoașterea rezultatelor măsurărilor efectuate în Republica Moldova.

Dotarea laboratoarelor din cadrul întreprinderilor de stat Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, precum și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare va asigura implementarea cerințelor și normelor europene inclusiv testarea biocombustibililor solizi, benzină, motorină, materiale de construcție și echipamentelor individuale de protecție.

Achiziționarea echipamentelor moderne pentru laboratoarele din cadrul instituțiilor beneficiare va asigura atingerea obiectivului de implementare în legislația națională a cel puţin 9 directive europene și cel puțin 33 standarde europene adoptate în calitate de standarde naționale.

Maria Roșca

Share