Statul la va aloca peste 37 milioane lei pentru renovarea școlilor din țară

Statul la va aloca peste 37 milioane lei pentru renovarea școlilor din țară

Ministerul Finanțelor va aloca peste 37 milioane de lei pentru lucrări de renovare a unor instituții de învățămînt general. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința de ieri a Guvernului. Renovarea școlilor se înscrie în proiectul „Reforma învățămîntului în Moldova”, implementat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale. În total, vor beneficia de finanțare cinci dintre cele 20 de școli selectate pentru renovare în cadrul primei etape a proiectului.

Potrivit Hotărîrii de Guvern, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din Căușeni va beneficia de alocații în sumă de 7,2 mln lei pentru reparația și izolarea termică a acoperișului și pereților.

Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni, îi vor fi alocați 4,3 mln lei pentru izolarea termică a pereților, renovarea acoperișului și a sistemului de ventilare.

Liceului Teoretic „V. Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir, i-a fost repartizată suma de 1,694 mln lei pentru construcția unei cazangerii autonome pe gaze naturale.

O altă instituție beneficiară – Liceul Teoretic „Vasile Anestiade” din Sărătenii-Vechi, raionul Telenești, va fi finanțată cu  peste 887 mii de lei pentru reparația sistemului interior de canalizare al blocurilor sanitare și a rețelelor exterioare de canalizare, reabilitarea rețelelor electrice în blocurile sanitare.

În același timp, pentru Liceul Teoretic din satul Țibirica, raionul Călărași, vor fi alocate mijloace în sumă de 682 mii lei pentru construcția cazangeriei pe gaze naturale și reparația capitală a sistemului de încălzire.

Totodată, 22,7 milioane de lei au fost alocate Ministerului Educației pentru servicii de proiectare, verificarea proiectelor și supravegherea tehnică a construcțiilor pentru 20 de școli. În total, în bugetul de stat pentru anul curent sînt prevăzuți peste 110 milioane de lei pentru renovarea școlilor.

La prima etapă a proiectului au fost selectate raioane care au dat dovadă de angajament în procesul de implementare a noii metode de finanțare și gestionarea eficientă a resurselor în învățămînt. Printre criteriile de selectare a școlilor se numără perspectiva școlii și a localității (numărul de copii în sat și în localitățile învecinate), managementul procesului educațional, reușita școlară și gradul de implicare a administrației școlare și a părinților.

Lista instituțiilor beneficiare este aprobată de către Guvern la propunerea administrației publice locale.

Proiectul „Reforma învățămîntului în Moldova” are drept obiectiv general îmbunătățirea calității educației și susținerea concomitentă a reformelor de eficientizare în domeniu. Bugetul total al proiectului este de 40 milioane de dolari.

 

Mihaela Rotari

Share