Șapte sate din Republica Moldova vor obține finanțare externă pentru dezvoltare socio-economică

Șapte sate din Republica Moldova vor obține finanțare externă pentru dezvoltare socio-economică

Șapte sate din Republica Moldova vor obține pentru prima oară finanțare externă pentru dezvoltarea unei Strategii de dezvoltare socio-economică a localității, în perioada 2016-2020. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în parteneriat cu Centrului de informare pentru autorităţile locale(Solidarity Fund PL in Moldova)  au selectat, în urma unui concurs, șapte localități din Regiunea de Dezvoltare Centru ce vor beneficia de susţinere pentru elaborarea Strategiilor de dezvoltare socio-economică în perioada 2016-2020. Proiectul va fi realizat cu suportul Agenţiei SUA  pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

În acest context, primarii din localitățile cîștigătoare s-au întrunit în ședință la ADR Centru pentru a cunoaște etapele elaborării Strategiilor de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada de programare 2016-2020, inclusiv metodologia utilizată, aspectele  tehnice ale procesului și modalității de colaborare a autorităților publice locale cu experții implicați în proces.

„În prima etapă a proiectului-pilot a fost  organizat concursul și selectate localitățile. Astfel, autoritățile locale din Cobusca Nouă, Anenii Noi; Oxentea, Dubăsari; Cotul Morii, Hîncești; Țareuca, Rezina; Zubrești, Strășeni; Verejeni, Telenești; Florițoaia Veche, Ungheni vor beneficia de asistență în procesul de elaborare a documentelor de planificare. Scopul este de a încuraja administraţiile publice locale să  elaboreze strategii de dezvoltare pentru a identifica resurse şi soluţii pentru problemele comunităților”, a precizat Eduard Ungureanu, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Totodată, Eduard Ungureanu a subliniat că au fost selectate localităţi rurale cu populația pînă la cinci mii de locuitori şi care anterior nu au beneficiat de o investiție în acest context, precum și au avut prioritate localitățile de dispun de un Plan urbanistic general.

Menționăm că acest concurs s-a desfășurat în perioada 26.04.2016 – 11.05.2016 și a vizat localitățile rurale din Regiunea Centru. De asemenea, proiectul pilot este realizat cu suportul generos al poporului american și polon oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, implementat de Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale/Solidarity Fun PL în Moldova în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

Mihaela Rotari

Share