Rezultatele auditului întreprinderii „Apa-canal”: În 2013 mun. Bălți – deposedat de milioane de lei

Rezultatele auditului întreprinderii „Apa-canal”: În 2013 mun. Bălți – deposedat de milioane de lei

Transferul serviciilor canlizării companiei private ”Glorin Inginering” în anul 2013 a fost o afacere proastă pentru orașul Bălți, care a dus la agravarea situații financiare a întreprinderii municipale ”Apa-canal”. Acest lucru îl demonstrează rezultalele auditului comandat de Renato Usatîi. Datele controlului au fost prezentate în cadrul ședinței consiliului municipal vinerea trecută. Menționăm, că despre caracterul dubios al afacerii a declarat și Curtea de conturi, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, potrivit datelor auditorilor, care au studiat documentele întrprinderii de la începutul anului și istoria concesionării serviciilor de canalizare, în cotractul au fost stbilite punctele dezavantajoase pentru municipiul, însă favorabile pentru concesionarul.

Datele auditului arată că serviciul de canalizare, înaintea concesionării acestuia, a fost profitabil. Astfel profitul anual depășea 2 milioane de lei. În plus, auditorii au observat o modificare a dinamicii profitului și cheltuelilor chiar după concesionare serviciului.

Înaintea concesionării serviciilor de canalizare, de către SRL ”Glorin Inginering”, în 2012 a fost înregistrat un profit de 1,9 milioane lei, iar în 2013 deja au fost înregistrate pierderi în sumă de 1,5 milioane lei.

Auditorii consideră că conducerea întreprinderii intenționat au pregătit serviciul pentru concesionare.

”În 2013 cheltuielile pentru deversarea apei uzate a crescut cu circa 3,1 milioane de lei, în comparație cu 2012. Dacă serviciile de canalizare pînă în 2012 au fost profitabile, deja în 2013, după concesionare, serviciile au devenit nerentabile. Creșterea semnificativă a cheltuielilor duce la concluzie că în 2013, înaintea concesionării, a avut loc reparația capitală a rețelei de canalizare. Însă, din cauza lipsei unei sisteme de control intern necesar pentru întreprindere, care ar duce evidența cheltuielilor pentru toate servicii prestate și a cheltuielilor pentru modernizarea și reparația rețelei de apă și canalizare, acestă concluzie nu poate fi nici confirmată, nici infirmată”, – se arată înraportul de audit.

Totodată, conform contractului, orașul și nu concesionarul, construiește rețelele de evacuare a apelor uzate, însă ulterior ele sunt transmise concesionarului pentru utilizare.

Acordul a fost întocmit cu un caracter preferințial pentru concesionarul. Interesant este faptul că documentele, prin care ar putea fi analizată istoria concursului, au fost pierdute.

”În cadrul controlului efectuat, n-au fost prezentate rezultatele concursului pentru selectarea partenerului privat, care ar efectua modernizarea și reutilare tehnică a stațiilor de epurare a municipiului, deoarece documentele respective n-au fost păstrate de către persoanele responsabile din cadrul primariei, faptul care demonstrează existența riscului organizării unui concurs formal pentru selectarea partenerului”, se arată în raport.

Concesionarului, care a cîștigat concursul în condițiile respective, i-au fost transferate activele orașului în sumă de 71 milioane de lei. Suma respectivă se conține în contract. Însă, suma reală a activelor este mai mare, deoarece așa și nu a fost stabilit costul a 34 ha de pămînt, care au fost tranferate către concesionarul. Ulterior, prin decizia consiliului municipal, SRL “Glorin Inginering” i-au fost transmise și alte bunuri materiale. Din partea primăriei contractul a fost semnat de către Octavian Mahu.

Potrivit oficialul respectiv, care este actualul șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, contractul a fost necesar pentru oraș, deoarece stațiile de epurarare a apei au fost într-o stare foarte gravă. Apropo, aceeași explicație se conține și în răspunsul forțelor de ordine, care a fost expediat în urma, adresării actualii guvernări pentru pornirea dosarului penal împotriva lui Mahu.

Însă declarațiile birocraților nu corespund acordului de concesionare. Stațiile de epurare, într-adevăr au fost într-o stere gravă, dar contractul nu prevedea modernizare urgentă. La prima etapă, care a durat 2 ani, conform contractului, concesionarul trebuia să cheltuie 3,6 milioane de lei. Auditorii au îndoieli că a fost cheltuită această sumă, însă dacă oficialii au dreptate, atunci prețul salvării de la un dezastru ecologic, a fost, unul fezabil chiar și pentru un oraș cu un buget mic. Apropo, el abia depășește venitul anual a aserviciului de evacuare a apei uzate, care a fost fixat înaintea concesiunii.

În acest context, deja nu pare straniu, faptul ca nici fostul consiliul municipal, nici conducerea primăriei, n-au considerat necesar de a menționa participarea orașul, în acordul de concesiune, în organele de conducere al SRL “Glorin Inginering”, ce permite Legea cu privire la concesiuni, din 1995. Într-adevăr, implicarea orașulul în conducerea SRL-ului nici nu are rost, deoarece ”Glorin Inginering” este condusă de oamenii ”apropiați”, iar conducerea orașului poate fi schimbată, cum și s-a întîmplat. Apropo, conform unui din ordonatorii concesiunii, Igor Goldberg, este un prieten a lui Octavian Mahu. Deci, cînd postul de televiziune BTV s-a interesat, de ce el, din din contul proprie, a umplut bazinul la casa de vară a lui Mahu, Golidberg a declarat că ei sunt prieteni.

Doina Secrieru

Share