Republica Moldova beneficiază de suport din partea Băncii Mondiale

Republica Moldova beneficiază de suport din partea Băncii Mondiale

Banca Mondială a aprobat Finanțarea Adițională în suma de 24,8 milioane EUR pentru Proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care va susține Guvernul Republicii Moldova în asigurarea accesibilă și echitabilă a populației cu vaccinuri împotriva COVID-19.

Finanțarea Adițională (FA) va susține achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19 cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul Finanțării va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar  pentru a vaccina 50% din cetățenii Republicii Moldova.

Achiziția vaccinurilor va fi realizată din diferite surse, inclusiv achiziționarea directă de la producători, achiziționarea prin intermediul platformei COVAX și achiziționarea din alte state a stocurilor excesive de vaccinuri, ținând cont de raportul calitate-preț, standardele de reglementare, capacitatea sistemului național de imunizare, precum și de durata de livrare. În cadrul FA va fi oferită finanțarea inițială pentru achiziționarea vaccinurilor și desfășurarea vaccinării într-un mod sigur și eficient cât mai curând posibil, dar în același timp Banca Mondială recunoaște că la nivel global se atestă o cerere excesivă de vaccinuri.

Populația va beneficia gratis de toate vaccinurile împotriva COVID-19. Desfășurarea etapelor de vaccinare va fi ghidată de Planul Național de Imunizare împotriva COVID-19, care identifică grupurile prioritare pentru vaccinare în conformitate cu cadrul elaborat de către Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cristina Pendea

Share