Republica Moldova a început importul gazelor naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni

Republica Moldova a început importul gazelor naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni

Astăzi Republica Moldova a început importul gazelor naturale din România prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni, care a fost construit cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conform contractului semnat, pe parcursul anului 2015 în Republica Moldova va fi livrat peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1010 lei românești pentru 1000 m3.

În opinia viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, începutul importurilor de gaze naturale constituie un pas important  în procesul de implementare a strategiei Guvernului Republicii Moldova de a se conecta la  piața energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea securității energetice a statului.

Potrivit lui Valeriu Triboi, Guvernul Republicii Moldova consideră că gazoductul Iași-Ungheni este un  proiect care necesită continuitate, deoarece va permite, într-un final, atât de a diversifica sursele de asigurare a  pieței energetice a țării, cât și micșora în viitor prețul la gaze pentru consumatorul final. ”Desigur, astăzi, când gazoductul este până la Ungheni și avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prea matur să vorbim despre implementarea acestor obiective. Dar după aducerea gazoductului până la Chișinău, unde se află circa 60 la sută din consumatorii de gaze din țară, obiectivul dat  este unul realizabil și atractiv din punct de vedere economic”, a specificat viceministrul Economiei.

Totodată Valeriu Triboi a mai spus că în contextul evoluției situației regionale, Guvernul Republicii Moldova acordă o atenție sporită asigurării securității statului la toate compartimentele, inclusiv cel energetic, fiind examinate posibilitățile privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, consolidarea infrastructurii de energie electrică prin eventualitatea conectării Republicii Moldova la piața UE, prin România, etc.

Contractul de vânzare- cumpărare a gazelor naturale de companiile Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România a fost semnat la 22 decembrie 2014.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43, 2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Maria Roșca

Share