Reprezentanții CCRM au participat la întrunirea anuală a grupului ITSA și ITASA din Elveția

Reprezentanții CCRM au participat la întrunirea anuală a grupului ITSA și ITASA din Elveția

La invitația Președintelui Oficiului Federal de Audit al Elveției, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat, în perioada 21-22 martie curent, la întrunirea anuală a grupului ITSA și ITASA, în or. Berna, Elveția, potrivit unui comunicat de presă.

Instrumentul ITSA reprezintă o auto-evaluare a funcției TI a ISA, a proceselor care au impact asupra activității de bază a instituției, în scopul determinării nivelului de maturitate a acesteia, stabilirea lacunelor care limitează eficacitatea acestora cu oferirea soluțiilor în vederea creșterii nivelului de maturitate. O funcție TI mai matură, va adăuga o mai mare valoare proceselor (inclusiv o mai mare rentabilitate a investiției TI) și va menține un control mai bun asupra riscurilor care sânt asociate utilizării TI. Auto-evaluarea instrumentelor TI se efectuează potrivit unei Metodologii specifice care are la bază criteriile stipulate în cadrul  Cobit 4.0. (Control Objectives for Information and related Technology).

La eveniment au participat 32 de reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (ISA) din 16 țări, precum Elveția, Albania, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Moldova, precum și reprezentanți ai Curții de Conturi Europene.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova la întrunirea anuală a fost reprezentată de către Natalia Balaban-Uncu, șef Direcția TI, Vitalie Babără, șef Secția suport TI în misiunile de audit și securitate a datelor și Marina Cataraga, controlor de stat superior, Direcția audit TI.

Scopul aceste vizite a fost consolidarea rezultatelor atelierelor de lucru recente ITSA și ITASA, de a face schimb de informații și diseminarea bunelor practici privind instrumentul ITASA, ce va permite, de asemenea, pregătirea următoarei întruniri a Grupului de Lucru EUROSAI privind TI.

În cadrul întrunirii au fost organizate workshop-uri, discuții, prezentări. Au fost puse în discuție posibilitățile viitoarelor misiuni de audit paralele în domeniul securității cibernetice, semnăturii digitale etc.

Reprezentanții ISA ai Ungariei, Estoniei, Belgiei și Moldovei au prezentat succint rezultatele auditului paralel, privind protecția datelor cu caracter personal. ISA a Belgiei urmează să consolideze rezultatele raportului pentru EUROSAI.

Menționăm că,  Curtea de Conturi a Republicii Moldova este membru al Grupului de lucru EUROSAI privind auditul TI (EUROSAI IT Working Group) din luna august 2013, iar din 2014 participă activ în proiectele ITSA și ITASA.

Doina Secrieru

Share