Premierul: Îmi doresc schimbări pozitive în ceea ce numim mediu de afaceri

Premierul: Îmi doresc schimbări pozitive în ceea ce numim mediu de afaceri

Iniţiativa de elaborare a noului Cod Fiscal, asigurarea transparenţei actelor ce reglementează activităţile economice, precum şi priorităţile Guvernului privind susţinerea mediului de afaceri, au fost principalele subiecte abordate la întrevederea de ieri a Premierului Pavel Filip cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM).

Potrivit unui comunicat de presă, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre măsurile promovate de Guvern în vederea asigurării unor condiţii optime pentru mediul de afaceri. Printre acestea, reforma controalelor de stat, reducerea numărului de acte permisive, unificarea rapoartelor și eliminarea carnetelor de muncă, eliminarea obligativității ștampilei, dar şi înlocuirea autorizației de funcționare cu notificarea în comerț.

„Îmi doresc schimbări pozitive în ceea ce numim mediu de afaceri. Eu vin din comunitatea de afaceri. De aceea, în mine puteți vedea un susținător și un promotor al intereselor business-ului autohton”, a mai spus Premierul.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a referit la activitatea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, care are rolul de a identifica problemele sistemice în activitatea de întreprinzător și de a genera soluții concrete de îmbunătățire a cadrului legal.

La rândul său, președintele CNPM, Leonid Cerescu, a menționat opțiunea  Confederației Naționale a Patronatului din Moldova pentru continuarea dialogului constructiv cu Guvernul, prin prisma Memorandumului de cooperare existent. Potrivit acestuia, schimbări în ce priveşte ameliorarea mediului de afaceri s-au produs, dar mai sunt pași importanți de făcut pentru ca agenții economici sa simtă schimbările pe deplin.

Totodată, Leonid Cerescu a reiterat importanţa implicării mediului de afaceri în procesul de elaborare şi implementare a documentelor de politici ce reglementează activităţile economice.

În context, Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că este un adept înverşunat al implementării principiului „ghişeul unic” în raportul business-stat. „Agentul economic trebuie să prezinte o singură dată informaţia necesară instituţiilor statului. În rest, acestea trebuie să asigure interoperabilitatea sistemului bazelor de date. Chiar dacă mai există reticenţă în implementarea acestui sistem, suntem decişi să mergem până la sfârşit”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a confirmat, de asemenea, deschiderea Guvernului pentru asigurarea unui dialog constructiv cu patronatele şi mediul de afaceri. „Lucrurile se mişcă înainte când există avantaj reciproc, problemele pot fi rezolvate de comun acord, când se implică toţi. Îmi doresc un parteneriat sănătos între Guvern şi mediul de afaceri”, a specificat şeful Cabinetului de miniştri.

o4 o3 o2 o

Doina Secrieru

Share