Practicile existente de finanțare a organizațiilor societății civile și programelor naționale de subvenționare vor fi analizate  în cadrul unui studiu

Practicile existente de finanțare a organizațiilor societății civile și programelor naționale de subvenționare vor fi analizate  în cadrul unui studiu

Practicile existente de finanțare a organizațiilor societății civile și programelor naționale de subvenționare vor fi analizate  în cadrul unui studiu, care urmează a fi realizat în anul curent. Propunerea a fost discutată ieri, la ședința Subgrupului II ,,Promovarea și consolidarea durabilității financiare a societății civile’’ pentru revizuirea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile, potrivit unui comunicat de presă.

Participanții au propus ca în baza concluziilor studiului să fie înaintate recomandări pentru modificarea cadrului normativ. Potrivit lor, acțiunea va contribui la îmbunătățirea accesului organizațiilor societății civile la fondurile și programele de finanțare publică prin extinderea și ajustarea mecanismelor existente. De asemenea, s-a aprobat ca prestatorul  care va efectua studiul să fie selectat prin concurs.

În altă ordine de idei, reprezentanții organizațiilor societății civile au menționat că vor solicita Cancelariei de Stat instituirea unei unități responsabile de conlucrarea cu sectorul neguvernamental.

De asemenea, participanții au propus instituirea unor criterii de eligibilitate pentru segmentul de finanțare directă din partea statului oferită organizațiilor și asociațiilor persoanelor cu dizabilități. La fel, a fost abordat și subiectul referitor la examinarea oportunității de acordare a scutirii de TVA pentru organizațiile societății civile prin prisma armonizării legislației fiscale la prevederile directivelor UE în acest domeniu.

Aceasta este a V-a ședință a Subgrupului II ,,Promovarea și consolidarea durabilității financiare a societății civile’’ pentru revizuirea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile.

Doina Secrieru

Share